Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

Üniversiteye giriş modeli ApplyBAU’nun DGS Öğrencilerine Sağladığı Fırsat

Gizem Yıldız

Gizem YILDIZ kimdir ? Üniversitedeki eğitiminden önce ezbere karşı yenik düşen , umutsuz , ' ben yapamam ' fikrine sahip ve hayalleri olmayan bir kişiyken , üniversiteyi (MYO) kazandıktan sonra hayatı tamamen değişen ve karamsarlıktan uzaklaşanan kişi. Bahçeşehir Üniversitesi MYO'dan Bahçeşehir Üniversitesi iktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'ne giden bir eğitim yolculuğu.

Gazetelerden,filmlerden,uluslararası eğitim fuarlarından diğer ülkelerin üniversiteye giriş sistemlerinden haberdar olmuşsunuzdur.Öğrenci katılmış olduğu kulüplerde yapmış olduğu çalışmalarıyla , aldığı sertifikalarıyla  , başlattığı projeleriyle , spor alanındaki becerileriyle burs kazanıyor.Diğer ülkelerdeki üniversiteler  böyle sistemle öğrenci kabul ederken bizde  sınav puanıyla kabul edilme  öğrencilerin umudunu kırabiliyor.Sınava çalışma stresi,zaman yaratması,sınava girmesi,sonucu beklemesi,tercihini yapması onun da sonucunu beklemesi öğrencinin moralini bozuyor.Hepimiz bu sınavlara giriyoruz sonucunu görüyoruz.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin başlattığı üniversiteye geçiş modelinde ise öğrenci , yukarıda bahsettiğim özelliklere göre burs alabiliyor. ApplyBAU , üniversite adaylarının ÖSYS ile herhangi bir üniversiteye yerleştirmelerinden önce, yetenekleri ilgi alanları, becerileri ve projeleri ile istedikleri bölüme başvuru yapabildikleri bir üniversite başvuru-kabul modelidir.

Bu yıl ApplyBAU’nun DGS kolunun olduğunu öğrendim.Bu süreçte tanıştığım bir arkadaşım oldu.Kendisi DGS sürecinde ApplyBAU üzerinden başvuru yapmış.Sonra arayıp soruşturunca şunu öğrendim, Dikey Geçiş Sınavına girecek olan öğrenciler de projelerini , yaptığı ve yapmak istedikleri çalışmaları yazarak başvurularını yapabiliyorlar.Ve değerlendirme komisyonu her bir başvuruyu incelerken burs miktarında karar veriyor.Yani öğrenci hem Dikey Geçiş Sınavına giriyor hem de başvurusunu yaptığında okuldan burs kazanabiliyor.Geçen yıl bu model mühendislik fakültesi adayı öğrencilere sağlanmış.Mühendis adayı öğrenciler Meslek Yüksekokulunda da çalışmalar yapıyorlar , bir şeyler üretiyorlar.O yüzden eğer akıllarında fikirler var ise buna başvurmaları onlar için yararlı olabilir.

Bu üniversiteye kabul modelinin en çok sevdiğim tarafı öğrencileri sadece sınav puanları ile değerlendirmemesi.Öğrenciyi tanıyorlar,onun gözünden dünyayı görüyorlar,robot bir sistem değil. Türkiye’nin dört bir tarafında olmasını dilediğim bir model.

 

Not:ApplyBAU hakkında daha detaylı bilgileri ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.

 

Sevgiler

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar Fatih dedi ki:

    Akıllarında fikirlet var ise 😛

BİR YORUM YAZ