Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

Sınav Öncesi Ve Sınav Anında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sınav Öncesi Ve Sınav Anında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

SINAV ÖNCESİ VE SINAV ANINDA BUNLARA DİKKAT!!!

1- Sınav okulunuzda sınavdan en az yarım saat önce olmaya çalışın, okul bahçesinde, dışarıda konuşulan hiçbir sohbete katılmayın, kulak misafiri dahi olmayın. Sınavın sonucunu veya kazanabileceğin üniversiteyi, bölümü hiç düşünmeyin. Sadece bu sınavın senin girdiğin herhangi bir denemeden farkı olmadığını, hatta daha basit olabileceğini düşünmen yeterli olacaktır.

2- Hırsınızı, ümitsizliğinizi ve karamsarlığınızı evden çıkarken eve bırakın, sınava güzel niyetlerle girin, güzeli düşünün, güzeli isteyin. Herkes için güzel dileklerde bulunun, ”hayırlısıysa olur inşallah” düsturuyla ”bismillah” çekerek sınava başlayın.

3- Sayısalcı isen sayısaldan, eşit ağırlıkçı ve sözelci isen sözelden başlaman daha uygun olacaktır. Ancak deneme sınavlarında başlayacağın bölüme önceden karar vermişsen (yani hangisinden başlarsan daha fazla net, daha rahat süre kullanabiliyorsan sayısalcı veya eşit ağırlıkçı olmana dikkat etmene gerek yok) o şekilde sınava giriş yaparsın.

4- İster sözel bölüm, ister sayısal bölüm soruları olsun çok iyi okuyalım. Sorunun metninde veya kendisinde gözden kaçırdığımız veya es geçtiğimiz bir kelimenin, bir bağlacın, bir işaretin soruyu yanlış çözmemize veya uzun süre içinde çözmemize neden olacağını unutmayalım.

5- İlk 1-2 sayfa soruları (ilk 6-8 soru) basit olabilir; ancak yine de dikkat etmek gerekiyor. Aşırıya kaçmadan şüpheci olmak gerekiyor. İçerisinde dikkatinizi ölçen bir veri olabilir, göremeyeceğinizin düşünüldüğü bir durum olabilir. Yeter ki soruyu tane tane dikkatli okuyun. Dikkat sıkıntısı fazlaca çeken biri iseniz sorudaki önermelerin veya özelliklerin altını hafifçe çizebilirsiniz.

6- Çözemediğiniz soruların kitapçıktaki numaralarını yuvarlak içine alın. Yanına süre kaybedip belli aşama kaydedip çözebileceğine inandıklarının yanına (+) , konuya vakıf olmadıkların veya çözüm yolu aklına gelemeyecekler için (–) koyun. Bu yöntemi güzel uygulaman durumunda sınav sonunda süre artacaktır. Arta kalan sürede (+) koyduğun soruları çözebilirsin. Belki de o heyecan ve stres içerisinde göremediğin bir unsuru, sınav sonunda süre yetmeyecek korkusu olmayacağı için rahatlıkla görüp çözebilirsin.

7- Bir çözüm (sonuca ulaşabileceğinize inandığınız bir soruda) için soru zor bile olsa 3 dakikadan fazla zaman harcamayın. Fazladan harcadığınız süre diğer soruların süresidir, bunu unutmayalım.

8- Sürekli saate bakmayın, her 15-20 soruda bakarak; süre analizi yapabilirsiniz. İlk 15 soruda sürenin beklediğinizden fazladan geçmesi durumunda endişelenmeyin. İlk 5-10 dakika sınava ısınma, biraz bocalama süreleridir. 5-10 dakikadan sonra sınava daha da alışacağınız için kaybettiğiniz süre varsa telafi edebilirsiniz.

9- Çözdüğünüz bölümden sıkıldığınızı, dikkatinizin dağıldığını, boş bıraktığınızın soruların fazlalığını anladığınız zaman o bölümü orada (bıraktığınız ilk sorunun numarasını yuvarlak içine alarak) bırakıp diğer bölüme geçip kendimize geldikten, dikkatimizi topladıktan sonra ilk bölümde kaldığımız yerden devam edebiliriz.

10- Her soru sonrasında sorunun altındaki optiğe işaretlemenizi tavsiye ederim. Sınavın bitimine bırakılan işaretlemeler risklidir, yetişemeyebilir; eksik işaretleyebilirsiniz, kaydırma yapabilirsiniz.

11- Sınavda sınıfınızda olan bir gürültüye, gözetmenlerin hareketlerine, çözenlerin çözme durumlarına, çözme hızlarına, cam kenarında iseniz dışarıda olanlara dikkat kesilmeyin, odaklanmayın. Sınavda sınavın sonucunu, kazanıp, kazanmadığınızı, nerenin gelip gelmeyeceğini hiç düşünmeyin.

12- Çözemediğiniz veya uzun sürede çözdüğünüz bir sorunun üzüntüsüne kapılmayın, kafayı takmayın. Aksi takdirde bu durum bütün sınava yansır. Çözemediğin bir soruda kalacakken, ona takılman, üzülmen neticesinde 4-5 soruyu yanlış çözmene neden olacaktır. Yapamadığın bir sorunun telafisi olabilir, ancak 4-5 sorunun telafisi çok zor olacaktır.

13- 0,5 Net kuralına dikkat edelim, her iki bölümden de (sayısal-sözel) en az 0,5 net yapmak zorundasınız. İlgili olmadığın bölümden 1-2 soru işaretleyerek riske girmeyin, en az 4-5 soru işaretleyin, en azından kolay soruları seçerek 0,5 nete ulaşmaya çalışın.

14- Dikey geçiş sınavının bilgiden ziyade dikkati ve süre kullanma gücünü ölçtüğünü unutmadan sorulara, soru içindeki verilere, önermelere, olumlu-olumsuz soru kelimelerine, bağlaçlara, negatifliğe-pozitifliğe, tam sayı veya doğal sayı olmasına, 0’a ya da iki sayının birbirine eşit olup olmamasına, Ahmet’e Mehmet’e, hızlıya-yavaşa, tuza-suya, maliyetten mi-satıştan mı vb. her özelliğe dikkat etmek gerekir.

15- İşlem hatası veya bir diğer deyişle basit hatalar canımızı çok yakabilir. Konuya veya soru tipine ne kadar vakıf olunursa olunsun; soru dikkatli okunmazsa, önemli noktalar pas geçilirse, sorunun kökü iyi anlaşılmazsa bu basit hatalar yapılabilir. Sınavdan çıkınca bilmediğin ya da az çalıştığın veya soru gelmez deyip bakmadığın bir konudan gelen soru seni çok üzmeyebilir, ancak bildiğin ve bolca soru çözüp pratik ettiğin bir konudan gelen bir soruda bir de zaman harcayarak işlem hatası yaparak yanlışı bulup işaretlemişsen sınav sonrası çok ama çok üzülürsün, iyi okumadığına pişman olursun. Lütfen 1 netin bile önemi var.

16- Hiçbir soruyu basit görüp tedbiri elden bırakmayın, yine hiçbir soruyu zordur, okumama bile gerek yok diye de hiç düşünmeyin. Mesela sözel ve eşit ağırlıkçılarda Geometri net ortalamalarının çok düşük olması sadece yapamadıklarından değil aynı zamanda soruları okumamalarında da kaynaklanıyor. Hâlbuki Geometrinin okunmayan bu bir iki sorusu çok rahatlıkla çözülebilir. Ya da sayısalcılarda olasılık gibi soru türünün yapılmayışı (bakınız yapılamayışı demedim) buna bir örnektir. Mesela paragraf sorusu uzun olunca okumayı bırakıyoruz ki bu soru tipleri de çok rahatlıkla çözülebiliyor. O yüzden lütfen her soruyu okumaya çalışın.

17- Sınav içinde hiçbir hayale ya da ümitsizliğe kapılmayın; sınavda göreviniz ve tek ilgileneceğiniz nokta sorular ve vereceğiniz doğru cevaplar olmalı. Aksi takdirde süre sıkıntısı ve bunun akabinde stres ve heyecan, basit işlem hataları ve bunun neticesinde kötü bir sınav geçirmenize neden olacaktır. Lütfen aylardır verdiğiniz emeği hiçe saymayın.

18- Sınavda heyecan ve stresin arttığını ve performansının düştüğüne inandığın anda ya rahatlıkla çözebileceğin basit sorulu bölümlerden birine geç ya da 30 saniye kalemi bırak; optik ve soru kitapçığından kafanı kaldır, camdan gökyüzüne bak, 4-5 kere derin nefes al, Yaradan’a içinden Rabbim yardımını esirgeme de ve ardından Bismillah deyip sınavına dön. Böylece hem psikolojik, hem tıbbi hem de uhrevi çözümü uygulamış olursun.

19- Sınav devam ederken birçok rakiple mücadele veriyorsunuz. Bunların içinde en önemlisi kendinizdir. Yani en büyük rakip içinizdeki diğer kişidir. Mantıktan uzaklaşan, sürekli hissi davranan bu kişi sana kaygı verir, heyecan verir ve moralinizi bozarak; ümitsizliğin içine iter seni. Bazen nefis siluetinde karşına çıkan bu şahıs; sana tamamdır bu iş; kazandın; artık rahat ol, gevşe deyip rehavete sokar seni. İşte bu sendeki seni kesinlikle mağlup etmen gerekecek. Bu nasıl olacak! Aklıselim bir şekilde heyecan, stres, kaygı gibi durumların sizden netler götürebileceğini bilerek; süreni güzel kullanarak; soruları tane tane okuyarak; ayrıntıları gözden kaçırmadan; pratik olacağım diye aceleden soruları yanlış çözmeden; optiğe güzel bir şekilde işaretleyip sınavı sonlandıracağız.

20- Bu sınav bizim kişiliğimizi ölçmeyecek, insanlığımızı derecelendirmeyecek, sadece verdiğimiz emeklerin, yaptığımız çalışmaların ve çözdüğümüz soruların bir derecesi, ölçütü olacak. Ölüm-kalım meselesi olarak görmememiz gereken bu sınav Allah göstermesin kötü geçerse; yine sevenlerimizin sevdikleri olmaya devam edeceğiz, yine annemizin kuzusu, babamızın aslanı olacağız. Hayat devam edecek; bilmediğimiz bir yerlerde insanlar onlarca sıkıntıyla, savaşla, eziyetle ve hastalıkla mücadele ederken şükür edeceğimiz o kadar çok şey var ki kötü geçen telafisi olan bir sınav olsun. Sınav sonrası alacağımız bir nefesin bile şükrüyle sınavda Rabbim hepinizin yardımcısı olsun.
Hepinize sınavınızda başarılar dilerim.
Aziz Hoca – dgsninşifreleri

Sınavdan önce kafa dağıtmak ve diğer adaylarla sohbet etmek için; yenilenerek mobil görünümüne kavuşan forum sayfamızdaki sohbet bölümüne BURADAN ulaşabilirsiniz.  Ayrıca sınavdan sonra Dgsli.org/forum , facebooktwitter , instagram hesabımızda sınavı değerlendirip, görüş alışverişi yapacağız. Sınavdan hemen sonra da bekliyoruz.

DGS FORUM

2020 DGS TABAN PUANLARI

2020 DGS Sayısal Soru Tartışmaları

2020 DGS Sözel Soru Tartışmaları

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ