Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

Tercihlerimi Nasıl Yapmalıyım? (2. Aşama)

Tercihlerimi Nasıl Yapmalıyım? (2. Aşama)

DGS tercihlerimizi belirlemeye devam ediyoruz. Yazı dizimizin ikinci aşamasına geçtik. Eğer ilk aşamayı okumadıysanız, ilk onu incelemenizi öneriyoruz.

 

Üniversite Listesini Doldurduk, Peki Ya Sonra?

 

Elimizdeki listeye muhtemel üniversiteleri yazdık. Bu okullar arasında elemelerde ve sıralamalarda bulunmamız lazım. Okulun puanı bize o okul hakkında az çok fikir verse de kişiden kişiye değişebilecek noktalar da yok değil. Mesela evimizin yakınında bir yerde okumak istiyorsak ve okulun puanı rakip okulun puanından düşükse, gene de tercihimizi göz önünde bulundurarak evimizin yakınındaki okulu daha ön sıralara yazabiliriz. Başka durumlar da olabilir. Hazırlık okumamak, dersleri saydırmak ve 2. sınıftan devam etmek istiyorsak ona göre bir tercihte bulunabiliriz. Bazı puanı yüksek okullar, DGS öğrencilerini hazırlık dahil olmak üzere en baştan başlatıyorlar. O yüzden puan sadece bir kıstas olmamalı bizim için.

Ben bu 2. aşamayı “bilgi aşaması” olarak tanımlıyorum. Bu aşamada üniversiteler hakkında bilgi sahibi olmamız lazım o yüzden. Mesela üniversite hakkında genel bir bilgi edinmek istiyorsan, sitemizdeki “Üniversite Tanıtımları” bölümüne göz atabilirsin. “Peki üniversite kaçıncı sınıftan başlatıyor, kaç dersi muaf sayıyor” gibi  bilgileri ise forumumuzdaki “Üniversite Bilgi Paylaşımı” bölümünden öğrenebilirsin. Daha önceden o üniversiteyi kazanmış arkadaşlarımız, bölümlerini belirterek kaç derslerinin muaf olduğunu, hangi sınıftan başladıklarını söylüyorlar.

Tercih kılavuzu yayınlandığında ordaki koşullarda bizim için önemli olacaktır. Özel şartlar, konum, hazırlık var mı yok mu gibi bir takım bilgileri de oradan öğrenebileceğiz.

**3. aşama da “tercih sıralaması” kısmına değineceğiz. Tarafımıza iletilen sorulara istinaden tekrar değinmek istediğim nokta ise, listenizde puan sıralamanızdan yüksek yerler mutlaka olsun. Gelmez diye düşünmeyin. Hiç belli olmaz. Puanınız 340 ise 360 puanlık yer gelmeyecek diye bir şey yok. Açıkta kalmamak için puanınızdan daha düşük yerleri de yazmayı ihmal etmeyin. 340 puanlık bir aday, 360-320 bandında bir yere yerleşebilir ama tercih listesindeki aralık daha önce de belirttiğimiz gibi yüksek olsun. Tabi bu demek değil ki hep 390 puanlık ya da 290 puanlık bölümleri yazalım. Hayır, ağırlıklı olarak yazmamız gereken yerler bizim puan bandımız. Bir kaç tane puan bandımızdan yukarı yeri yazalım. Açıkta kalmamak için de puan bandımızdan daha düşük yerleri yazalım.

Şimdilik hoşça kalın. Üçüncü aşama da görüşmek üzere.

3. aşamaya buradan ulaşabilirsin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ