Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

Netlerim Artmıyor, Netlerimi Nasıl Arttırabilirim?

Netlerim Artmıyor, Netlerimi Nasıl Arttırabilirim?

Son zamanlarda sizlerden tarafımıza en çok sorulan sorulardan birisi de “netlerim neden artmıyor” sorusu idi. Biz de bu konuyu ele alıp sizlere netlerinizin neden artmadığını gösterip önerilerde bulunacağız.

Öncellikle netler neden artmaz, bunu inceleyelim.

  • Konu eksiklikleri
  • Fazla soru tarzı görmeme
  • Unutma
  • Yetiştirememe
  • Psikolojik etmenler başlıca sebepleridir.

Konu eksikliğinden başlayalım. Bunu ikiye ayırabiliriz; konuyu hiç bilmeme, konuyu bilme (yeteri kadar soru çözmeme). Önce onuyu hiç bilmeme kısmına dair bir iki şey söyleyelim. Konularınızın tamamını bitirmeye çalışın. Ne kadar çok konuyu bilirseniz o kadar fazla net yaparsınız. Sadece en çok sorusu olan konulara odaklanmayın. Tüm konulara çalışın. Bir diğer nokta “konuyu bildiğinizi zannetmeniz”. Burada genellikle şöyle bir cümle kuruluyor. “Ben konuyu bitirdim ama sorularını çözemiyorum.” Şuna açıklık getirelim. Konuyu bitirebilmeniz için sorularını da çözüyor olmanız gerekir. Konu antrenmansa soru da maçtır. Sadece antrenmana çıkarak maç kazanılmaz. Eğer konunun sorularını çözemiyorsanız o konuda eksikliğiniz var demektir. Eksikliğinizi kapatmaya çalışın.

İkinci kısım fazla soru tarzı görmeme. Eğer tek bir kaynaktan çalışıyorsanız, farklı bir kaynağa geçtiğinizde ya da sınava girdiğinizde sorular size çok yabancı gelecektir. Çünkü çalıştığınız kaynağın yazarı belli, soru tarzı belli. Sınava hazırlanırken çok fazla soru tipine aşina olmalısınız. Bu sizin bakış açınızı genişletecektir. Hiç görmediğiniz bir soru tipine yaklaşımınız daha kuvvetli olacaktır. Bu yüzden size önerimiz, tek bir kaynağa bağlı kalmayın.

Bir diğer nokta unutmak. Yeteri kadar tekrar yapmazsanız konularınızı unutursunuz. Yeterli tekrarı yapmadığınızda sene başında çözdüğünüz soruları sene ortasında ya da sene sonunda çözemeyebilirsiniz. Yani sene başındaki + netiniz size – net olarak geri dönecektir. Sadece – net değil, – zaman olarak da bir yansıması olacaktır. Vaktinizi ve netlerinizi çöpe atmayın, mutlaka tekrar yapın. Denemeler de güzel bir tekrar aracı olabilir sizin için. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde “deneme çözmenin önemi” diye bir yazı yazmıştık. Onu da mutlaka okumanızı tavsiye ederim. O yazımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

Yetiştirememe de bir diğer problem. Sınavı yetiştiremediğiniz taktirde yapabileceğiniz soruları da göremiyorsunuz. Net sayınızı bu yüzden arttıramıyor olabilirsiniz. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Sınav için zaman planı yapmıyor olabilirsiniz, soruları yavaş çözüyor olabilirsiniz, ya da yapamadığınız sorulara çok takılıyor olabilirsiniz. Öncelikle şuna açıklık getirelim. Bu sınavdan (dgs için konuşuyorum) sizden 120 soru çözmenizi beklemiyorlar. Sizden 140 dakika içinde 120 soru çözmenizi bekliyorlar. Bu yüzden zaman çok önemli. Zaman planı yapın, hız kazanmak için test çözün, sorulara takılmayın, turlama yöntemini kullanın. Unutmayın, girdiğiniz sınav sadece doğru cevabı bulma sınavı değil, en kısa vakitte doğru cevabı bulma sınavı.

Son olarak da psikolojik etmenleri ekledik. Sınav sırasındaki kaygılarınız, moral bozukluklarınız, kendinizi “netlerim artmıyor” diye koşullamanız psikolojik etmenlere giriyor. Kaygılarınız çok farklı olabilir. Bu konuda kişisel bir tavsiye veremeyeceğim fakat bir önceki paragraflarda da bahsettiğim “Deneme Çözmenin Önemi” yazısında da kaygıyla alakalı bir paragraf vardı. Onu okuyabilirsiniz. Netlerim artmıyor diye kendinizi koşullamanız, moralinizi bozmanız da doğru değil. Şunu önden söyleyelim. “Dün saatlerdir çalıştım, bugün deneme çözdüm, netlerim hala aynı. Netlerim artmıyor.”  Netleriniz bir anda artmaz. Kendinize zaman verin. Düzenli çalışmaya devam edin. Bu yazımızda bahsettiğimiz, sizin de kendinizde eksikliğini gördüğünüz şeyi düzeltin. Sonra düzenli çalışmaya devam edin. Netlerinizin hemen artmasını beklemeyin sadece. İstikrarlı bir şekilde çalıştığınız, eksikliklerinizi düzelttiğiniz sürece netleriniz de istikrarlı olarak artacaktır.

John Maxwell’in bir sözü ile noktayı koyalım.

Yarınlar, rahatlarına kıyanlarındır.

Herkese iyi çalışmalar.

*Bu yazının tüm hakları Dgsli.org’a aittir. “www.dgsli.org“ biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©Dgsli.Org

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ