DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÖSYM'nin Haksız Ücret Talebi Yargıya Taşındı !
#1
Eğitim-Bir-Sen, ÖSYM’nin YLSY ek yerleştirme başvurularında adaylardan 10 TL ücret istemesi işlemini yargıya taşıdı.

Dava dilekçesinde, ÖSYM tarafından kendi web sayfasında yapılan duyuruya göre, YLSY ek tercih kılavuzu kapsamında ek yerleştirmeye konu 461 adet kadro için internet üzerinden ek tercih başvurularını kabul edeceği bildirilerek, tercihte bulunan adaylardan 10 TL yatırmasının istendiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu ve buna benzer uygulamaların zamanla genişletilerek artırılacağını, internet üzerinden yapılan tüm aday işlemlerinden ve tüm müracaatlardan ücret istenmeye başlanacağını tahmin etmek hiç de güç değildir. ÖSYM’nin daha evvel fiziki ortamda yapılan başvurular için ücret talep etmesi, kırtasiye masrafları, basım giderleri, dağıtım, organizasyon vs. masrafları düşünüldüğünde anlaşılabilir bir durumdu. Lakin kuruma ek maliyet yüklemeyen, sadece elektronik ortamda gerçekleştirilen bir işlem için 10 TL ücret ödenmesi talebi, ÖSYM’nin kamu görevi mi ifa ettiği yoksa ticari faaliyet icra ediyormuş gibi ‘kar elde etmeye mi’ çalıştığı sorusunu gündeme getirmesi kaçınılmazdır. Bu ücret talebi sebebiyle ÖSYM kamu kurumu olma vasfından uzaklaşıp, vatandaşın kuruma olan bakışını değiştirecek ve itibar kaybına neden olacaktır kanaatindeyiz.

Kamu hizmeti ifa eden kurumların, vatandaşa sunmuş olduğu hizmetleri için bedel talep etmemesi asıldır. Hele ki elektronik ortam yapılan, hak edilmiş bir hizmet karşılığı bulunmayan ve kuruma ek maliyeti olmayan bir işlem için ÖSYM’nin ücret talep etmesi sosyal hukuk devletinde anlaşılabilir bir durum gibi gözükmemektedir. Günümüzde hiçbir kamu kurumu internet üzerinden yapılan işlemlerde ücret talep etmemektedir. Bu sebepledir ki, kâr amacı taşıyan kuruluşlar dahi vatandaşı elektronik ortamda işlemlerini yapmaya kanalize etmekte, işletme maliyetlerini azalttığı için ücret talep etmek yerine çeşitli kampanyalar ile vatandaşı internet ortamının kullanılmasını teşvik etmeye çalışmaktadır. Sendika olarak, bu yanlış uygulamanın (haksız ücret talebinin) kaldırılmasını talep ediyoruz.”
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Thumbs Down ÖSYM'den Skandal Uygulama Anıl 4 6,643 29-03-2015, Saat: 03:42
Son Yorum: Anıl

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi