DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bir yatay geçiş sorusuna cevabım..
#1
Yabancı Dil Hazırlık
04/12/2018 10:15
Ben ilk yıl hazırlıktan kaldım.Şuan da devamsızlıktan kaldım.Yatay geçiş yapmak istiyorum.Okuldan kaydım silinmesin diye harcları yatırdım.Başka ne yapmam gerekiyor.Yatay geçiş yapabilmem için?

Yönetmeliklere göre tüm geçiş haklarınız kayboldu. Yazımın devamını ve tamamını dikkatlice okuyunuz.

Hangi tip geçiş haklarınız vardı ?

1-Merkezi Yerleştirme puanı ile yapılacak yatay geçiş.

2-Zorunlu hazırlık sınıfında kalanların ÖSYM tercih yolu ile yapacağı geçiş.

1-Nolu geçiş hakkınız neden kayboldu ?

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş madde 19

19. Hazırlık sınıfında başarısız olan ve halen yükseköğretim programında kayıtlı olan öğrencilerin de söz konusu madde kapsamında şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim kurumlarının programlarına başvuru yapabileceklerine, ancak öğretim dili yabancı dil olan programlarda öğrencilerin tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamayacağına, öğretim dili yabancı dil olan programlara başvuran öğrencilerin başvurdukları yükseköğretim kurumunun yabancı dil muafiyeti için aradığı TOEFL vb. belgelere sahip olması veya yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olması gerektiğine, yabancı dil şartını sağlayamayan öğrencilerin sadece öğretim dili Türkçe programlara başvuru yapabileceklerine, öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin kayıtlarının silinmesi durumunda ise şartları sağlamaları halinde Ölçme, Seçme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan yabancı dille eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilerin, öğretim dili Türkçe olan programlara yerleştirilmelerine ilişkin esaslardan yararlanabileceklerine karar verilmiştir.

Şimdi bu madde uyarınca 2 defa hazırlık sınıfında kaldığın için ilişiğin kesiliyor.İlişiğin kesildiği için de bu tip yatay geçiş hakkını kullanamıyorsun.ANCAK bazı okullar ilişik kesme işini geç yapıyor.Dolayısıyla başvuru zamanında senin okulun ilişiğini kesmediyse başvuru yapabilirsin.peki başvuruyu yaptın ve yerleştin sonra ne oluyor. Burda da aslında yerleşsen bile seni elemeleri gerekiyor. Çünkü yerleştiğin okul senin belgelerini eski okulundan istediğinde senin ilişiğinin kesilmiş olduğunu görüp yerleştirme işlemini durdurması gerekir. Ancak yerleştiğin okul tüm bu süreci iyi okuyamazsa sehven yerleşmiş kayıt işlemini de yapmış olursun. Bunun örneğini bu yıl gördüm.Bir arkadaş boğaziçinden itüye hakkı olmadığı halde yerleşti neden İTÜ deki memurların bilgisizliğinden. Smile

2-Nolu geçiş hakkın neden kayboldu ?

Bu tip geçiş yönetmeliği madde 5 ;

5. Yurt dışı kabul kontenjanları çerçevesinde yerleşen öğrenciler ile devamsızlık sebebiyle ilişiği

kesilenler başvuru yapamazlar.
görüldüğü gibi devamsızlıktan kaldığın için bu tip geçiş hakkın da yok. ANCAK iş bilmeyen memurlar yine iş başında olduğu için bu tip yatay geçişte de yerleşebilirsin. ÖSYM senin devamsızlıktan kalıp kalmadığını bilmez. O yüzden başvuru zamanında 2 aşamalı süreç yapar.1.aşamada sen okulundan bu tip yatay geçiş yapacağına dair onaylı belge alırsın. orada okul senin devamsızlıktan kaldığını görüp bu onayı vermemesi gerekiyor. Ancak memur bunu biliyor mu ? tabiki hayır. Smile Onayı veriyor o onayı aldıktan sonra madde 5 e by by deyip geçiş yapabilirsin. Bu yıl onun örneğini de gördüm.
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Ek Madde 1 Yatay Geçişi Vuslat 5 15,576 21-10-2019, Saat: 14:48
Son Yorum: Tealc
  Dgs ile giren kişilerin Kurum-İçi Yatay Geçiş yapması emremutlu93 0 4,538 26-08-2016, Saat: 11:04
Son Yorum: emremutlu93
  Dgs sonrası yatay Eyüphan Öz 2 11,911 01-05-2016, Saat: 12:30
Son Yorum: Eyüphan Öz

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi