DGS | Dikey Geçiş Forum

Tam Versiyon: Yök’ten Geri Adım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Metnin Orjinali : http://www.dgsli.org/yokten-geri-adim/

Önceki senelerde yapılan düzenlemeyle üniversite okuyan 1.öğretim  öğrencilerden harç parası alınmamaktaydı. Bu harç parası şimdilerde başka isimle yani katlamalı harç olarak geri getirildi. Katlamalı harçlara gösterilen tepkiler geri adım attırdı. YÖK, harç ödemelerinin Şubat ayı sonuna ertelendiğini duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunun tepkisine neden olan yükseköğretim kurumlarını program süresinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının şubat ayı sonuna kadar ertelendiğini açıkladı.
YÖK’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bilindiği üzere öğrenim ücreti ve katkı payları ile ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak yasa hükmünün dışına çıkarak düzenleme yapabilmemiz ve karar alabilmemiz mümkün değildir. Bununla birlikte Başbakanlıkça bir çalışma başlatıldığı için, yükseköğretim kurumlarını program sürelerinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının şubat ayı sonuna kadar ertelenmesine ilişkin üniversitelerimize bugün bir yazı gönderilmiştir.”
Çoğu arkadaşımız imkansızlıklardan dolayı kazansa bile okuyamamakta, okuyanların ise çok zor şartlarda okuduğunu göz ardı etmemek gerekir. Özellikle günümüz şartlarında ailelerin şehir dışında okuyan bir öğrencinin masraflarını düşündüğümüzde, aileler maddi açıdan yıpranmakta, çoğu zaman imaknları yetmemektedir.
Umarız bu yeni getirilen harç sistemi temelli kaldırılır. Bunun yerine daha önemli olan eğitim ve öğretimi nasıl daha etkin bir şekilde yapılabileceği, üniversitelerimizin dünyanın sayılı üniversiteler seviyesine gelmesi için ne gibi çalışmalar yapılabilir bunları araştırmak gerekir diye düşünüyoruz.
YÖK’ün yayınlamış olduğu metinin orjinaline ulaşma için TIKLAYINIZ.