Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

DGS’ye neden önem verilmiyor?

DGS’ye neden önem verilmiyor?

Ösym sınavları arasında en kolay görülen sınav DGS’dir. Binlerce önlisans mezunu her sene eğitimlerini 4 yıllık bir fakülteye tamamlamak için bu sınava girmektedir. Ülkemizde önlisans mezunlarını ve son sınıf öğrencilerini düşünürsek bu sayı azımsanmayacak derecededir.

Peki ösym yeteri kadar DGS ye önem veriyor mu?

Belkide bir çok öğrenci bu konudan şikayetci ve oldukça rahatsızdır. Ösym gereken önemi dgs öğrencilerine vermemektedir. Bir ygs-lys yada kpss gibi sınavlara gösterdiği özeni ve disiplini dgs konusuna gelince göstermemektedir. Bu sınvalara giren milyonlar var elbet. Onlar kadar olmasada en azından hak ettiği kadar değer verilmeli ve özenli çalışılmalıdır.

Bu sene en çok sorun yaratan konu ek yerleştirmeler oldu. Sınav sonuçları diğer sınavlara göre uzun bir sürede açıklandı. Aynı şekilde yerleştirme sonuçlarıda öyle oldu. Bunların açıklanmasından sonra ek yerleştirme hakkında herhangi bir açıklama yapılmaması öğrenciler arasında bir endişe ve belirsizliğe yol açtı. Sizlerden gerek facebook, twitter ve dgsli.org‘ a olmak üzere binlerce mail aldık. Hepiniz sorduğu soru şu;

“Ek yerleştirme yapılacak mı?”

Bizlerde bu konu hakkında dgsli.org olarak o kadar çok araştırma yaptık ki en sonunda ulaştığımız bir yetkili tarafından gerekli bilgileri alıp sizlere iletmiştik. Yoksa normal bir öğrenci ösym’yi aradığında aldığı cevap klasikti. “Ösym sayfasında ki duyuruları takip edin.” Tamam edin etmesine de olacak mı olmayacak mı bir bilgi verin. Bu kadar insan ona göre hayatlarını planlamakta, kimisi dershaneye yazılacak, kimisi lys yada kpss’yi düşünecek kimisi askere gidecek belki de. Ama sırf ösym’nin bu keyfi tutumu bir belirsizliğe yol açmıştı.

 

Çoğu üniversitenin vize haftası yaklaşmışken ösym açıklama yaparak ek yerleştirme olacağını ve tercihlerin başlayacağı duyurusunu yaptı. Ek yerleştirmeden kazanan çoğu arkadaşımızın, okulu kazandıklarından sonra ki hafta sınavları başladı. Çoğu kişi muafiyet sınavlarında girdi sırf  bu yüzden. Buda kazanan arkadaşlarımızın hazırlıksız bir şekilde direk mağlup olarak başlamış olması demekti. Böyle bir anlayış yüzünden birileri mağdur oluyor ve kimsenin sesi çıkmıyordu. Yada çıkartamıyorlardı.

Ösym’nin bu tutumu dgsli’leri çoğu zaman bu sınavdan ümitlerini kesmelerine ve soğumalarına yol açtı. Ama tüm suçu ösym’ye atmak haksızlık olur. Neden haksızlık olur? Çünkü biz dgsliler olarak kendi kendimize sahip çıkmıyoruz. Hakkımızı aramıyoruz. Hep başkası yapar nasıl olsa zihniyetini değiştiremiyoruz. Yada “şunu yapsak nolacak ki? ” “Bir iş yaramaz” gibi söylemlerde bulunup üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmiyoruz. Bu söylediklerimiz herkes için geçerli değil tabi.

Neden mi böyle söylüyoruz?

En basit olarak DGS öğrencilerinin büyük bir yarası olan kredi-burs-yurt sıkıntılarını çözmek ve kamuoyunda bir farkındalık yaratmak için imza kampanyası başlattık. Kampanyamız;

İmza At, Hakkına Sahip Çık !

Bu kampanyaya katılmak ve imzalamak 30 sn ye sürmüyor bile. O kadar duyurusunu yapmamıza rağmen yeterli ilgi gösterilmedi. Hatta bize kızanlar oldu reklam yapıyorsunuz diye! Bizler ilk önce kendimize sahip çıkmalıyız ki sonra başkalarının sahip çıkmasını beklemeliyiz. Böyle birbirimize köstek olacağıma destek olmalıyız.

Bir çok arkadaşımız bu sene 2015 DGS’ye gerecek. Aynı şeylerin yaşanmaması ve dgs ye yapılan adaletsiz tavrın, üvey çocuk muamelesini değişmesi için gösterdiğimiz bu çabanın sizler tarafından desteklenmesini istiyoruz.

Yazımız umarız birilerinin dikkatini çeker ve bu konu hakkında gereken hassasiyet hem bizler hemde yetkili kurumlar tarafından gösterilir. Hepiniz sağlıcakla kalın.

Dgsli.org Yönetimi

*Bu yazının tüm hakları Dgsli.org’a aittir. “www.dgsli.org“ biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ