Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

DGS’de Yanlış Bilinen Gerçekler

YANLIŞ BİLİNEN GERÇEKLER

1- Yanlış: dgs’ye sadece myo mezunları başvurabilir.

Doğru: myo mezunları ve myo son sınıfta okuyanlar.

2- Yanlış: alttan ders(ler)i olan dgs’ye giremez.

Doğru: tüm dersleri alttan olan son sınıf öğrencisi dgs’ye girebilir.

3- Yanlış: alttan ders(ler)i olan dgs’de tercih işlemi yapamaz.

Doğru: tüm dersleri alttan olan dgs’ye girmiş kişi tercih işlemini gerçekleştirebilir.

4- Yanlış: alttan ders(ler)i olan dgs’yi kazansa bile kayıt olamaz, yerleşemez.

Doğru: tek dersi ilk dönemden olan, stajı veya bitirme projesi vermemiş kişi dgs’yi kazanır ise şartlı kayıt hakkından fayadalanabilir. Kazandığı yılın ilk döneminde myo mezunu olarak, geçici mezuniyet belgesi ile kazandığı okula kayıt olur, diğer seneden (okuldan okula değişebilir) başlayabilir.

5- Yanlış: kayıt sırasında myo’da görülen her dersten muaf olunabilir.

Doğru: bu yetki üniversite senatolarına verilmekle beraber yıldan yıla, aynı üniversite içinde bölümden bölüme değişebiliyor. Üniversitelerin arasında ortak bir standart yok.

6- Yanlış: kazanılan lisans bölümünde muhakkak 1.sınıftan başlanılıyor.

Doğru: yine aynı muafiyetlerde olduğu gibi yıldan yıla, bölümden bölüme değişebiliyor. 1’den başlatan da var, 2 ve 3.sınıftanda. Çoğunluk 1. Sınıftan başlatıyor, ancak üstten ders alma imkanın olabildiği için yine 3 senede bitirebiliyorsun.

7- yanlış: ilk sene intibak senesidir, bu yıldaki derslerin birini ikisini veya daha fazlasını veremeyenin okuldan ilişiği kesilir.

Doğru: intibak yılı sistemi kaldırıldı. Dolayısıyla 2’den fazla ders bırakanın ilişiği kesilir uygulaması da kaldırılmış oldu. Eskiden bu intibak yılında kazanan kişi öğrenci sayılmazdı, askerlik ertelemesi yaptıramazdı ve bu durum da tarihe karışmış oldu. Ancak 1.sınıfta uyuşmayan dersler verildiği için fark tamamlama uygulaması devam etmiş oluyor.

8- yanlış: meslek yüksek okulunda aa, ba, bb ile verdiğim bütün derslerden muaf olunabilir.

Doğru: olabilirsin de, olmayabilirsin de. Myo’da aa ile verdiğin ders dönemlik, kazandığın lisansta aynı ders yıllık olabilir. Myo’da ba ile verdiğin ders türkçe, kazandığın lisansta aynı ders ingilizce olabilir. Kredi sayıları uyuşmuyor olabilir. Senatolara kalmıştır, standart bir uygulama yoktur.

9- yanlış: hazırlık sınıfında kalınır ise okuldan ilişik kesilir.

Doğru: bazı okullarda hazırlık sınıfında kalan kişi türkçe eğitim veren hazırlık sınıfı olmayan bir üniversiteye aynı bölüme gönderilebilir. Öğrenciye’de seçenekler arasından seçme imkanı verilebiliyor. Veya aynı üniversitede mezuniyete kadar verilmek şartı ile devam edilebilir. Yine uygulamalar üniversiteden üniversiteye değişebiliyor. Bu durumu kılavuzda koşul olarak görebiliyorsunuz.

10- yanlış: bir senenin veya bir dönemin sonunda bazı nedenlerden dolayı üniversiteden memnun kalınmazsa herhangi bir üniversiteye geçiş yapılabilir.

Doğru: yatay geçiş veya merkezi yerleştirme ile geçiş yapılabiliyor. Ancak yatay geçiş için derslerin dönemlik veya yıllık ortalaması sonucu oluşan okul başarı puanına bakılarak, ilgili üniversitelere tercih yapılarak geçilebilir. Son sınıfta ve ilk sene yapılamaz. Üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber dönem aralarında veya yıl sonlarında belirlenen tarihlerde tercih usulü ile yapılabilir. Bir kaç senedir uygulanan merkezi yerleştirme sistemi ile geçiş henüz tam oturmamıştır. 2 sene önce bir çok üniversite tarafından uygulanan sistem geçen sene bazı üniversiteler tarafından uygulandı. Son alınan kararla, ilgili yılın puanı (kazanılan üniversiteye başlanırken alınan puan) geçiş yapılacak yılın puanına (geçiş yapılmak istenen üniversitenin aynı bölüm puanına) eşit veya fazla ise yapılabiliyor. Ancak burada da puanların standart sapma ile yıllar arasındaki farklılaşmasını da göz önünde bulunduracak olur ise ilgili yazıda anlatılmak istenen şu olmalıydı ve öyle de olacaktır. Aynı yıl içinde puanlar karşılaştırılmalıdır.

11- yanlış: dgs ile kazananların yatay geçiş veya erasmus,farabi hakları yokmuş.

Doğru: hayır var, dgs ile kazanlar da aynen ygs-lys ile kazananlara aynı haklara sahiptir. İlgili üniversitenin her öğrencisi aynı haklara sahiptir.

12- yanlış: dgs ile kazananlara farklı gözle bakılıyor, hocalar bırakmaya çalışıyor, öğrenciler küçük görüyor.

Doğru: bugüne kadar dgs ile yerleşen öğrencilerimden aldığım bilgilere ve dgs ile yerleştiğimde hissettiğim durumlara göre öyle bir uygulama veya davranış yok. Hocaların çoğu senin dgs ile geçtiğini bilmezler bile. Öğrencilere de gelince zaten büyük bir bölümü yaş olarak küçükler, üst sınıflardan alttan dersi kalanlardan olduğunuzu düşünen büyük bir kesim var. Dgs ile geçildiği bilinse bile bir kaç üniversitede bir kaç öğrencinin davranışını genellememek gerekir.

13- yanlış: dgs ile kazananlara yurt çıkmıyor.

Doğru: dgs ile kazanların yurt başvuruları ygs-lys ile kazananlarla aynı tarihte olmuyor. Yurtların ygs-lys ile kazanlarla dolduğu düşünülüyor. Yurt-kur genel müdürlüğünden aldığım bilgilere göre dgs için de kontenjan ayrılıyor ancak giren sayısına oranla biraz düşük ama yine de dgs ile kazanıp yurda yerleşen her yıl yüzlerce öğrenci var.
14- yanlış: dgs ile kazananlar burs veya kredi alamıyor.

Doğru: hayır alabilir. Ancak öncelik myo’da burs-kredi alıp, ara vermeden kazananlara veriliyor. Burs alan bursa devam edebiliyor, kredi alan krediye devam edebiliyor. Ancak yine burada sınıf uyumluluğu da önemli. İlk 2 senesinde (myo’da) alan öğrencinin lisans bölümünde 3. Ve 4. Sınıfta alması gerekiyor, çünkü 4 yıl olarak verilebiliyor. Yani yönetmeliğe göre burs veya kredi çıkmış olsa bile lisansın ilk yılı 3. Sınıfa denk gelirse alınabiliyor, diğer türlü 1-2 sene bekleniyor. Fakat uygulamalarda çok farklılıklar oldu. Myo’da burs-kredi alıp, dgs ile ara vermeden kazananlardan alamayanlar olduğu gibi, myo’da burs-kredi almayıp, ara vererek kazanlardan alanlar oldu. Bu durumlara bu sene şahit olduk. Ayrıca maddi durumu müsait olanlardan alanlar olduğu gibi, maddi durumu sıkıntılı olanlardan alamayanlar oldu. Yani tam bir standart uygulanamadı. Yine yönetmeliğe göre konuşacak olursa myo’da burs-kredi alıp ara vermeden kazananlar burs-kredi başvurusu yapmayacak, sadece kazandığını öğrenci belgesi ile ibraz edecek. Ancak önceden burs-kredi almayan, dgs ile ara vererek kazanan veya ara vermeden kazananlar ise burs ve kredi başvurusu yapacak.
15- yanlış: dgs ile bir lisans bölümü kazandıktan myo diploması okula teslim edildiği için mezun olununca myo diploması yanıyor, lisans diploması alınıyor.

Doğru: myo diploması kazanılmış bir haktır. Bu durumda iptali söz konusu olamaz, lisanstan mezun olduğunuzda myo diplomanızı da geri alabileceksiniz. Böylece 2 üniversite (bir önlisans, bir lisans olmak üzere) mezunu olmuş olacaksınız.

16- yanlış: dgs’ye sadece 3 kere veya 5 kere girme hakkı vardır.

Doğru: dgs’ye girme hakkı sınırsızdır, önceki 3-5 yıl girme hakkı uygulamaları kaldırılmıştır.

17- yanlış: dgs ile bir lisans bölümüne yerleşilirse ve dgs ile kazanılan fakülteden mezun olunursa tekrardan dgs’ye girme hakkı yoktur.

Doğru: hayır vardır. Dgs ile kazanılan fakülteden ister mezun olun, ister okumaya devam edin, ister bitirmeden kayıt sildirin tekrar dgs’ye girebilirsiniz. Hatta tekrar aynı bölümü veya tekrar aynı üniversiteyi yazabilirsiniz. Arka arkaya aynı myo diploması ile bir kaç fakülte okuyabilirsiniz.

18- yanlış: dgs ile bir yere yerleştikten 1-2 sene sonra tekrar dgs ile bir bölüm kazanılırsa ikisi birden okunabilir.

Doğru: dgs ile örgün (1.öğretim, 2.öğretim, uzaktan eğitim dahil – aöf ve aöf uzaktan hariç) bir lisans bölümüne yerleşildiğinde bir ya da bir kaç sene sonraki dgs’ye tekrar girilebilir. Ancak yine bir örgün lisans kazanılır ise ve önceden kazanılan bölümde okumaya devam ediliyor ise aynı anda iki örgün bölüm okunamaz. İlkinden kayıt silinmesi gerekiyor.

19- yanlış: dgs ile bir sene lisans bölümüne kayıt yapılırsa ancak o zaman hemen sonraki sene okul puanı kesintisi olur.

Doğru: yerleşme sonuçlarına göre ilgili bölümü kazanmışsan, ister kayıt ol, ister olma sadece 1 sene sonrasındaki dgs’de puan kesintisi olacaktır. Puan kesintisi okul puanın 1/4’ü (%25i) kadar olacaktır. Bu da 6-12 puan arasına tekabül ediyor.

Örnek 2,5 ile mezun olmuşsan 30 puan yerine 22,5 puan eklenecek ve kayıp 7,5 puan olacak. (bu da 2014 verilerine göre sayısalcılar için 2,5 sayısal netine eşittir, eşit ağırlıkçılar için yaklaşık 2 sayısal, 2 sözel nete eşittir.)

Örnek 3,5 ile mezun olmuşsan 42 puan yerine 31,5 puan eklenecek ve kayıp 10,5 puan olacak. (bu da 2014 verilerine göre sayısalcılar için 3,5 sayısal netine eşittir, eşit ağırlıkçılar için yaklaşık 3 sayısal, 3 sözel nete eşittir.)

20- yanlış: dgs’ye eklenecek okul puanı maksimum 80, minimum 40 puan olacaktır.

Doğru: sonuç belgende maksimum 80, minimum 40 yazabilir ancak bu son puana eklenen öbp (ön lisans başarı puanı) değildir. Örneğin öbp olarak size 75, 65 gelebilir, sonuç belgende de bu yazabilir. Ancak bu yerleşme puanına bu şekilde yansımaz. Öbp’nin %60’ı puana eklenti yapılır.

Örnek 4’lik sistemde 2,5 ile mezun olmuşsan 2,5 x 20 = 50 önlisans başarı puanıdır, ancak 50×0,6=30 puan eklenecektir. (daha kısa bir yol vereyim; eklenecek öbp= mezuniyet puanı (4’lük) x 12 buradan 2,5×12=30 (direk eklenecek puanı verir)

Örnek 100’lük sistemde 75 ile mezun olmuşsan 80’liğe çevirmen gerekir. 75×0,8=60 sonra 60×0,6=36 puan eklenecektir. (daha kısa bir yol vereyim; eklenecek öbp= mezuniyet puanı (100’lük) x 0,48 buradan 75×0,48=36 (direk eklenecek puanı verir)

*** üniversiteler arası geçişler yedi şekilde olur. Sınavsız geçiş, dikey geçiş, yatay geçiş, merkezi yerleştirme geçişleri, farabi, erasmus ve özel durumlarla olan geçişler.

Sınavsız geçiş: (kısaca) meslek liselerinden myo’ların ilgili bölümlerine, myo’lardan aöf’lere (3.sınıfa) geçiş (2016 yılında kaldırıldı. 2016 yılı ve sonrasında aöf için sınava girilmesi gerekiyor.)

Dikey geçiş: (kısaca) dgs ile myo’lardan ilgili lisans bölümlerine geçiş

Farabi: (kısaca) yükseköğretim kurumları arasında 1 ya da 2 yarı yıllık öğrenci değişimi ile geçiş

Erasmus: (kısaca) avrupa birliği (yabancı üniversiteler arası) öğrenci değişim programı ile geçiş

Özel durumlar: (kısaca) hastalık, özel tedavi vb. Durumlar ile geçiş

Aziz hoca

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 187 YORUM
  1. Avatar Sude dedi ki:

    Merhaba ben gaziantep ntmyo da kimya teknolojisi okuyorum okul her yil 3 dönem bahar güz yaz
    Yaz donemi staj yapiyoruz mezuniyet sartlarida agustos ayinda bitmis olacak dgsye girip tercih yapabilirmiyiz yoksa mezun olduktan sonra ki yil mi girebiliriz?

  2. Avatar Aslı dedi ki:

    Ben bu yıl dgs ye giricem fakat 1.dönemden 1 tane 2.dönemden 2 tane toplam üç tane alttan dersim var dgs kazanırsam kayıt yaptırabiliyor muyum?

    1. Avatar TOPRAK dedi ki:

      Hayır kayıt yaptıramazsın.

      1. Avatar Serhat dedi ki:

        Merhama ben geçen sene DGS ye girdim ve açıköğretim yazdım bu senede de DGS ye girebilir miyim ? gidebilirsen okul puanım düşer mi ?

    2. Avatar Hilal dedi ki:

      Ben 1 sınıfta ortalamam 1.80 altinda olduğu için kaldım şimdi dgs nasil giricem bilen var mi

  3. Avatar Arya dedi ki:

    Aslı cevabım sana olacak. Bende 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyorum ve bu sene son yılım. 1. dönemden 2 adet alttan dersim vardı. Bunların biri yaz okulunda açıldı ve şuan alıyorum. Fakat diğer dersim kaldı. Geçen günlerde net bir bilgi edinmek için YÖK’ü aradım ve şartlı kayıtın geçen yıl olduğunu fakat bu yıl olacağıyla ilgili kesin bir bilgi olmadığını söylediler. Sitemizi takip edin duyurularımızı okuyun dediler. Varsa bile benim bildiğim kadarıyla sadece ilk dönemden alttan dersin olmalı fakat kaç adet olmalı bununla ilgili bir bilgim yok ne yazık ki.

  4. Avatar Eser dedi ki:

    Merhaba hocam
    Ben mütercim tercümanlık öğrencisiyim. Geçen yıl hazırlık okudum. Bu yıl 1.sınıf öğrencisiydim. Seneye bulunduğum üniversiteyi koşulsuz sınavsız değiştirmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerekiyor?

  5. Avatar Furkan dedi ki:

    Benim şuan bir dersim kaldı dgs ye girdim o dersi yaz okulunda vereceğim sonuçların açıklanmasına az kaldı diploma puanım o dersi verince değişecek peki bu sonucumda yansır I daha sonra nasıl olacak

    1. Avatar Yare dedi ki:

      Hayır eklenmiyor. Sadece dersi vermiş oluyorsunuz.

  6. Avatar Yavuzhan dedi ki:

    Merhaba ben mobılya ve dekorasyon dan mezunum, benım dalımdan farklı bölümler seçe bilirmiyim?

    1. Avatar Serhat dedi ki:

      Furkan ne yaptın,kayıt olabildin mi üniversiteye bilgi verirsen sevinirim

  7. Avatar ahmet dedi ki:

    merhaba ben bu sene dgs ye girdim polis meslek yuksekokulu mezunuyum kamuyu bitirmek istiyorum bu sene tercih yaparsam seneye tekrar dgs basvurup okumakta oldugum başka 2 yıllık meslekyuksekokulunu 4 tamamlayabilirmiyim başarı notum dusermi puanımın dusmemesi için ne yapmalıyım?

  8. Avatar ali dedi ki:

    iyi günler agız ve diş saglıhı ögrencisiyim dgs ile saglık yönetimine girelirim fakat saglık yönetimine girdikten sonra bölümümü değişebilir miuyim ? önlisas ta suan aguz ve diş saglıgı dısında baska bir shmyo bölümüne girebirlim örneğin anestezi aynı şey dgs sen girdiğim bölüm içinde gecerli mdiir

  9. Avatar Batuhan dedi ki:

    Ben dgs yi ilk yılda kazanamazsam 2. Yılda kazandığımda ders saydırabiliyor muyum üst sınıftan başlamak için

  10. Avatar Erkan dedi ki:

    Merhaba.
    Ben optisyenlik ön lisans diplomamla işyeri açtım diplomam şu an kullanımda bu yıl dgs ye girip lisans fizik okumak istiyorum. Ancak diplomam olmadan geçinemem kayıt yaptırdıktan sonra diplomamla çalışmaya devam edebilir miyim?
    Ya da kayıt yaptırdıktan sonra eğer iş sebebiyle okula gidemezsem devamsızlıktan atılmam hazırlık sınıfını tekrar tekrar okumam mümkün mü veya kayıttan sonra okulu dondurmam, önlisans diplomamla da çalışabilmem ve birkaç yıl sonra devam edebilmem mümkün müdür?
    Teşekkür ederim

  11. Avatar Meliha dedi ki:

    Iyi günler. Ben dgs ile geçiş yaptım okul bana 2 sınıftan itibaren başlayacağımı söyledi muaf derslerim oldu. Toplamda 3 yıl okuyacağım. Ama ben yaz okulu ile 2 yıl okumak bitirmek istiyorum yeni yönetmeliğe göre mümkün mü?

  12. Avatar Nurgül Abı dedi ki:

    Merhaba, lojistik önlisans mezunuyum ve AÖF ile lisansa tamamlamak istiyorum. Bildiğim kadarıyla geçiş yapılan bölümlerden hangisi olursa olsun lisansa tamamladığımda yine lojistik mezunu görüneceğim diplomada. Yani şu an uluslararası ilişkiler seçtim ama bitirdiğimde diplomamda lojistik bölümünden mezun görüneceğim dimi ? Aklım çok karıştı bu konuda

  13. Avatar Betul dedi ki:

    Merhaba hocam ben ön lisans 2. Sınıf öğrencisiyim. 2. Dönem den alttan 1 dersim kalıyor dgsye girebilir miyim?
    Yada yaz okuluna kalıp dersimi verdiğimde tercih yapabiliyor muyum?

    1. Avatar Furkan dedi ki:

      Merhabalar koly gelsin ben örgün bir 4 yıllık bölümde 3. Sınıfım açıktan bitirdigim 2 yıllık okulla dgs sınavına girip kazandığım takdirde bi örgün bi açıktan okul okuyabilir miyim ?

    2. Avatar Betul dedi ki:

      Gecen sene dgs ye girdinizmi nasil oldu anlatirmisiniz bende ayni sorunla karsi karisiyayim arastiriyorum net bir cevap bulamiyorum

    3. Avatar Serhat dedi ki:

      Ne yaptınız bilgilendirir misiniz

  14. Avatar Merve senâ Dastemir dedi ki:

    Ben ankara da kimya teknolojisi bölümü okuyorum 1.sınıfım bu yıl dgs ye girip tercih yapmadigim zaman seneye kullanabilecegimi söylüyorlar doğru mu

  15. Avatar İhsan karamanoglu dedi ki:

    Merhabalar ben lisans isletme mezunuyum, ayni anda ikinci universite kapsaminda ceko bolumune girip 2. Yil sonunda birakmaya karar vererek onlisans diplomasi aldim, bu onlisans diplomasi ile dgs ye giremeyecegimi biliyorum , peki bu iki diplomanin uzerine onlisans anestezi okuyup mezun olursam dgs ye girme ve hemsirelige tamamlama hakki kazanir miyim?

    1. Avatar Duru dedi ki:

      Merhaba, dgs ‘yi kazandıktan sonra üniverste de bölümü ikinci öğretim olarak okuma şansı var mı

  16. Avatar Rabia dedi ki:

    Merhaba hocam ben dgs sinavina kayit yaptirip o gun sinava giremezsem telafi ya da mazeret sinavi var mi ?

  17. Avatar Emine dedi ki:

    Merhaba özel eğitim DGS ile 3. Sınıftan başlatan okul var mi

  18. Avatar Sibel dedi ki:

    Merhabalar….Ben bu yıl DGS ye gircem…başvurumu yaptım başvuru yaparken ortalamamız ne yazıyorsa o oluyormuş yani mezun olmadım ama başvuru yaparken notum neyse o kalacakmış ….mesela ben başvuru yaptım ben bi tane dersimden büte kaldım sınavımı clasroomdan teslim ederken 3 dakika gecikti hoca girmedi yazmış 0 aldım kısacası benim şu an ortalamam 3.70 büte girsem durum farklı olabilir ama benim bugün duyduğum bir bilgiye göre büte girsem dahi bile DGS sonucuma son sonuç deil de başvuru yaparken ki puanım etkili olacakmış bi bilgisi olan varsa lütfen yazabilir mi

    1. Avatar mehmet dedi ki:

      ösym sınavdan birkaç gün sonra öğrencilerden öğrenim bilgilerini güncellemelerini istiyormuş yine de siz iyice araştırın.

    2. Avatar dgs dedi ki:

      zaten pandemiden faydalandınız keşke ortalamanız kabul edilmese. binlerce kişi sizin yüzünüzden sıralamalarda gerde kallıyor 3.93 ortalamyla 2016 senesi mezunuyum sizin yüzünüzden bizim esamemiz okunmuyor . Kopyacı tayfalar.

  19. Avatar Semih dedi ki:

    Merhabalar tek bir sorum olacak DGS ile 4 yıllık bir üniversiteye geçiş yaptığımız zaman hem 2 yıllık üniversite diploması ve 4 yıllık üniversiteyi bitirdikten sonra 4 yıllık üniversite diplomamız ile birlikte 2 üniversite diplomasına mı sahip oluyoruz?

  20. Avatar Zümrüt dedi ki:

    Merhaba hocam AÖF lisans bölümü okumaktayım 2. Sınıfa geçtim bu sene sonunda DGS sınavı ile örgün eğitime geçebilir miyim

  21. Avatar xxxx dedi ki:

    Merhabalar dgs ye girmeyi düşünüyorum ama son sınıf 2. dönemden kalan bir dersim var bu engel oluşturur mu

    1. Avatar Serhat dedi ki:

      Ne yaptınız bilgi verir misiniz

  22. Avatar OKAGAN dedi ki:

    Matematik 41 d 1 y
    Türkçe 10 d 3 y
    İstanbul Üniversitesi İnşaat Müh. gelirmi?

  23. Avatar Barış dedi ki:

    Arkadaşlar dgs ile giriş yapılan 4 yıllık üniversiteden mezun olunca verilen diploma normal mezun olanlarla aynımı yoksa bi farkı varmı yada iş bulurken bi seçim farkı olurmu sen dgs ile girmişsin olmazsın vb

    1. Avatar Merve dedi ki:

      Hayır bir fark olmuyor DGS ile lisans bölümünden mezun olan tanıdıklarım var. Diploman Normal Lisans mezunu oluyor.

  24. Avatar Merve dedi ki:

    Merhabalar anladığım kadarıyla alttan ders olayı hangi sınıftan (1,2) olursa olsun kaldığı dersi ilk (güz)dönemden olursa DGS kazanırsan tercih yapma ve kayıt olma hakkı oluyor.

  25. Avatar Mehmet Ziya dedi ki:

    AÖF tercih edersek bir sonraki sene puanımız düşer mi ?

  26. Avatar bahar dedi ki:

    merhaba
    2013 yılında sınavsız lisans tamamlama yaptım (o zamanlar dgs sınavına girmeden direk kayıt yapılabiliyordu)
    şuanda dgs sınavına gireceğim diploma notum 4,00 tam not
    puanım hesaplandığında kesinti yapılır mı sınavsız geçişler puanı etkiler mi ?

    1. Avatar Htc dedi ki:

      Merhaba bende sınavsız lisans tamamlama yaptım ama dgsye girip örgün okuyabiliyor muyum bilmiyorum bir engel var mı sınava girmek için

  27. Avatar Zek dedi ki:

    Merhaba iki diplomam var fizyoterapi ve adalet bu yıl diyelim Ki DGS ile fizyoterapi lisans tamamladım onu okurken tekrar sınava girip adalet için hukuk puanında çıkardım her iki bölümü aynı anda okuyablirmiyim? Teşekkürler

  28. Avatar veysi dedi ki:

    merhaba ben ilk va acil yardım mezunuyum dgs ile açık oğretim kamu yonetimine kayıt yaptım. gelecek sene dgs ye girip ilk ve acil yardım mezunu olarak hemşireliğe geçiş yapabilir miyim?

  29. Avatar Merve dedi ki:

    Merhaba bn önlisans mezunuyum. Lisansa tamamlayinca ortaogretim kpssye basvuru yapabilir miyim

  30. Avatar Sibell dedi ki:

    Merhabalar ben açık öğretim sağlık yönetimi bölümü ile lisans tamamlıyorum ama şimdi bu bölümden başka bölümü geçmek istiyorum tekrar dgs ye girmem gerekiyormuş peki dgs girip ayrı bir açık öğretim bölümü yazsam 2 lisans bölümünü ayni anda okuyabiliyor muyum?

  31. Avatar Kadir dedi ki:

    Merhaba .Dgs ile sınavsız geçiş yaparak aöf işletme bölümüne kaydolmuştum. Daha sonra tekrar dgs sınavına girip makine mühendisliği bölümünü kazandım ve mezun oldum. Bu süreçte aöf işletme 4. sınıf ögrencisi oldum. Farklı bir üniversiteden dgs ile geçiş yaptığım makine mühendisliğinden mezun olduktan sonra tekrar aöf deki işletme bölümüne devam edebilir miyim? Devam ettiğim taktirde mezun olup diploma alabilir miyim? Sormamdaki neden iki bölüme de dgs ile geçiş yaptım ve birinden mezun oldum . Yani 2 yıllık okuduğum bölüm üzerine iki farklı dgs bölümüne , biri aöf diğeri makine mühendisliğine kaydoldum. Bu durumda aöf işletme bölümüne tekrardan kayıt olmalı mıyım? Mezun olabilir miyim bu şekilde ve diploma alabilir miyim? Zaten dgs ile yerleştiğim bir kurumdan mezun oldum. 

    1. Avatar Mine dedi ki:

      Merhaba. Makine mühendisliği okurken zorlandınız mı? Önlisans bölümümüz aöf müydü yoksa örgün mü? Lisans zorluyor mu merak ediyorum.

  32. Avatar esra dedi ki:

    merhaba. Ben geçen sene dgs ile Gıda Mühendisliğine yerleştim fakat gitmedim. şuan okuyorr gözüküyorum. kaydımı sildirmeden bu sene tekrar dgs sınavına girip yerleşebilirmiyim ?

    1. Avatar Mustafa dedi ki:

      selamlar , bende geçen sene makine müh kazandım yerleştim ama gitmedim ,bu sene eem kazandım ve gitmek istiyorum, gıda mühendisliğinden kaydınızı tam olarak ne zaman sildirdiniz (tercih sonuçlarından önce mi sonra mı?) yardımcı olabilir misiniz?

    2. Avatar Mustafa dedi ki:

      selamlar , bende geçen sene makine müh kazandım yerleştim ama gitmedim ,bu sene eem kazandım ve gitmek istiyorum, gıda mühendisliğinden kaydınızı tam olarak ne zaman sildirdiniz (tercih sonuçlarından önce mi sonra mı?) yardımcı olabilir misiniz?

  33. Avatar xd dedi ki:

    merhaba dgs sınavına girip tercih yazmasak diğer sene tekrar girince okul başarı puanı düşüyor mu

  34. Avatar Kübra dedi ki:

    Bende ilahiyat iki bitirdim ama 4 tane dersim War alttan dgs girebilir miyim ama başka bölüme geçmek istiyorum nasıl olacak

  35. Avatar eren dedi ki:

    merhaba ben 2 yıllık bir bölüm okudum ama dgs ile farklı bir bölüm okuyabiliyormuyuz bana bilgi verin kafam allak bullak daha önce mezun olduğum bölüm dışında bir bölüm okunabiliyor mu tercihlerimi ona göre yapmak istiyorum

  36. Avatar Rahmi dedi ki:

    Merhabalar hocam. Benim hem adalet hem de 2 yıllık makine diplomam var. Bu sene sınava sayisaldan girdim. Sayisaldan bir bölüm yazıp kazansam, gelecek sene eşit ağırlıktan sınava girersem diploma puanım kırılır mı ?

  37. Avatar Hukar dedi ki:

    Merhaba,

    Daha once 4 yıllık bir fakülte bitirip uzerine yüksek lisans yaptım. Acikogretim 2 sene okuyup mezun oldum ve DGS ye girdim. Simdi tercih yapıyorum. Özelini bir üniversiteye burslu olarak girmek istiyorum ancak kılavuzda bulunan 21. madde biraz kafamı karistirdi. Bu maddeye gore 100% burs imkanından faydalanamıyor muyum? Bilgi verir misiniz?
    Tesekkurler

  38. Avatar Hukar dedi ki:

    Merhaba,

    Daha once 4 yıllık bir fakülte bitirip uzerine yüksek lisans yaptım. Acikogretim 2 sene okuyup mezun oldum ve DGS ye girdim. Simdi tercih yapıyorum. Özelini bir üniversiteye burslu olarak girmek istiyorum ancak kılavuzda bulunan 21. madde biraz kafamı karistirdi. Bu maddeye gore 100% burs imkanından faydalanamıyor muyum? Bilgi verir misiniz?
    Tesekkurler

  39. Avatar Hilal dedi ki:

    Merhaba. Bu yıl DGS’ye girdim ve tercih yaptım. Yerleştiğim bölüme kayıt yaptırmazsam seneye puanıma çok büyük bir etkisi olur mu?

  40. Avatar Serkan dedi ki:

    Selamlar örgün lisans bölümü öğrencisiyim. Ayni zamanda kamu personeli oldugum gerekcesiyle yıllardır bölümümü donduruyorum. Yakin gelecekte devam isteğim de yok. Dgs ile Hukuk a yerleşmem olası. Bu durumda önceki lisans eğitimini dondurmam yeterli midir yoksa kayıt silmek zorunda mıyım?

  41. Avatar hülya nur dedi ki:

    merhaba ben myo grafik tasarımdan mezunum dgs ye girdim ama kendi örgün eğitimde olan geçiş bölümlerinden birine yerleşemedim fakat açıköğretim halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümüne yerleşme şansım var fakat klavuzda birçok halkla ilişkiler ve reklamcılık böümünün yanında açıköğretim ve benzeri bir şey yazmıyor acaba ben halkla ilişkileri de tercih listeme yazsam ek tercihlerde bu bölümü örgün olarak okuyabilir miyim yoksa açık öğretim geçiş bölümüm olduğu için açıktan mı okumak zorunda kalıcam bilgisi olan biri yardımcı olursa çok sevinirim

  42. Avatar Kuzu dedi ki:

    Selamün Aleyküm,
    Ben Dgs ile ilk yılımda ara vermeden kazandım myo dayken burs alıyordum şimdi bursumun devam etmesi için ne yapmam gerekir öğrenci belgesini nereye götürcem yani?

  43. Avatar Muhammed dedi ki:

    Merhaba DGS ile Btü makina mühendisliği bölümüne geçiş yaptım. Diploma notum 2.47 beni 1. Sınıftan başlattılar ve şuan ortalamam 3 ün üzerinde olmadığı için üstten ders alamadığımı söylüyorlar ne yapmayalım?

  44. Avatar Özge dedi ki:

    Hocam ben DGS sınavını kazandım uluslar arası ilişkiler bölümüne başladım ama başka bölüm başka üniverstede okumak istiyorum bu bölümü dondurup tekrar sınava mı girmem gerekiyor

  45. Avatar Htc dedi ki:

    Merhabalar ben sağlıkta lisans tamamlamaya başvurdum açık ve uzaktan eğitim fakültesinden lisans mezunu oldum myo önlisans diplomamla dgs ye başvurup örgün olarak lisans okuyabilir miyim

  46. Avatar Berfin Aydemir dedi ki:

    İkinci Sınıf İkinci Öğretim Öğrencisiyim DGS İle Sadece İkinci Öğretime Mi Geçiş Yapabilirim Yoksa Örgün Öğretime De Geçiş Yapabilirmiyim?

  47. Avatar Yusuf Akbaş dedi ki:

    Ben geçen sene DGS ile Maraş hemşirelik kazandım tercihim geldi ama üni üstten ders vermediği için mezun olamadım şimdi mezun olacam puanım kırılır mı

  48. Avatar Tuğba dedi ki:

    Merhaba DGS ile anadolu aof halkla ilişkiler kazandım 2.üniversite seçeneği ile başka bir bölüme geçiş yapsam 1.sınıftan mı başlarım 3.sınıftan mı

  49. Avatar Zeynep dedi ki:

    Merhabalar. Dgs ile bir lisans programına yerleşmiştim. Bu sene tekrar sınava girdim. Aynı bölümden puanı daha yüksek olan bir üniversiteye yerleşmek istiyorum. Tercih sonuçlarına göre yerleşir isem eski okuduğum üniversiteden öyle mi ilişiğim kesilir? Kazanamaz isem devam etmek istiyorum.

  50. Avatar Yunus dedi ki:

    Merhaba ben iki yıllık medya ve iletişim bölümüne kayıt oldum ve sonra dondurdum saniyordum donmamış ikinci sınıf olarak gözüküyor um ve DGS ye başvuru yaptım üniversite gelirse gidebilir miyim veya nasıl olur

BİR YORUM YAZ