DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Öbp Nedir? Nasıl Hesaplanır? Sınavda Size Ne Kadar Faydası Vardır?
#1
Öncelikle DGS nin gelişim sürecinden bahsetmek gerekiyor ki süreç daha iyi anlaşılsın. DGS puan hesaplama bugüne kadar bir çok değişiklikten geçti.



İlk yapılan dgs' de 80 er adet sayısal sözel soruya ilaveten puan hesaplamasında AÖBP ( Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı ) ve ÖSS ( Öğrenci Seçme Sınavı ) de katılıyordu. Daha sonra meslek liselilerin üniversitelere sınavsız geçiş uygulaması başlayınca otomatik olarak DGS puanı hesaplamasında ÖSS puanı çıkarılmak zorunda kalındı.


Sonraki süreçte puan hesaplamada gene 80 er adet sayısal ve sözel sorunun yanına AÖBP katılarak, puan hesaplama işlemlerine devam edildi.


Geldiğimiz son noktada ise AÖBP kaldırılarak yerine ÖBP getirildi


Öncelikle AÖBP nin ne olduğunu anlamak gerekiyor. AÖBP hesaplama için adayın MYO ( Meslek Yüksek Okulu ) ortalamasına göre bir ÖBP hesaplanıyordu, daha sonra bu ÖBP ağırlıklandırılarak AÖBP ye dönüştürülüyordu. AÖBP nin en bariz özelliği, sınava ilk kez girecek adayın puanını tahmin etmek zorunda kalmasıydı.


Bu tahminde şu şekilde yapılıyordu.


Sınıf içindeki 1. Olana 80 tam puanSınıf ortalamasının üstünde olan adaylara 60-79 puanSınıf ortalamasının altındaki adaya 41-60 puanSınıf sonuncusuna 40 puan şeklindeydi. Bu sisteme göre adayın not ortalamasından daha çok, adayın kendi sınıf arkadaşları arasında kaçıncı olduğu önemliydi. Örneğin bir adayın mezuniyet ortalaması 4 üzerinden 2.5 olsa dahi sınıfında 1. İse 80 tam puan alıyordu


İlkkez DGS 2012 de uygulanan sisteme göre ise yukardada belirttiğimiz gibi AÖBP yerini tamamen ÖBP ye bıraktı.


Şimdi ÖBP yi tanıyalım. ÖBP ( Önlisans Başarı Puanı ) genel olarak MYO daki not ortalamanıza göre hesaplanıyor. Hesaplama yapılırken şu veriler kullanılıyor. Mezuniyet ortalamanız eğer 4 lük sistemde ise 4 üzerinden olan notunuzu 25 ile daha sonrada 0.8 ile çarpmanız gerekiyor.


Bunu örneklendirecek olursak mezuniyet not ortalamanız 4 üzerinden 3.2 olsun


3.2 x 25 x 0.8= 64 gelecektir.


Burda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var


1- Eğer mezuniyet ortalamanız 2.0 ın altındaysa örneğin 1.9 ile mezun oldunuz ösym ÖBP yi yukarı yuvarlıyor ve otomatik olarak ÖBP nizi 40 yapıyor.2- Eğer mezuniyet ortalamanız 100 lük sistemden görünüyorsa okulunuzun öğrenci işlerine başvurarak 4 lük sistemdeki karşılığını öğrenmelisiniz, bazı arkadaşlarımız 100 lük sistemdeki not ortalamaşarını direkt 0,8 ile çarparak ÖBP sini hesaplıyor, ne yazıkki bu yanlış bir yöntem çünkü okulların geçme notları farklılık gösteriyor, örneğin bazı okullarda geçme notu 40 iken bazı okullarda 60 olabiliyor, hal böyle olunca bazı arkadaşlara 40 ile 4 lük sistemde 2 gelirken diğer arkadaşa 60 ile 2 gelebiliyor.


Son olarak ÖBP nin avantajlarına ve dezavantajlarına bakalım,


Aslında en büyük avantaj ÖBP ye geçişte eski mezunlara geldi, çünkü dgs nin ilk 6-7 yılında öğrenci işleri DGS yi bilmediği için AÖBP hesaplamada bir çok hata yapılıyordu, bu nedenle bir çok kişinin notu çok düşük geliyordu, yeni sistemde tüm hesaplama değiştiği için bu arkadaşların mağduriyetleri giderilmiş oldu, bir diğer avantaj ise yeni ÖBP sisteminde puanlar arasındaki fark bir nebzede olsa azaldığı için sınavdaki başarısı ile bir aday puanca önündeki adayları sınavdaki netlerle yakalayabilir konuma geldi, böylelikle sınavdaki netler daha belirleyici konuma geldi


Şimdi dezavantajlara gelelim, YÖK ne yazıkki her zaman yaptığını yaptı ve köprüyü geçerken at değiştirdi, bunca yıldır uygulanan sistem hiç bir ön bilgi verilmeden değiştirildi. Sistemi yakından takip eden adaylar normalde sadece sınıfta üst düzeylere çıkmak yeterli olacak diye düşünürken bir anda not ortalamalarına bağlı sistem gelince gerilere düşmüş oldu.Çoğu adayı ilgilendiren bir diğer dezavantaj ise , yeni sistemi çabuk kavrayan bazı vakıf üniversitelerinin öğrencilerine avantaj sağlamak için notlarını yüksek vermesi. Normalde 70 üstü çok az öğrenci varken artık bir çok adayın 75 ve üstü puanları gelebiliyor.


Son dezavantaj ise, geçme notu yüksek olan MYO öğrencilerine geldi. Bazı okullarda uygulanan esnek çan veya düşük geçme notları sayesinde 30 veya 40 ile ders geçebilirken, bazı okulların geçme notları yüksek olduğu için 70 ile ancak dersler geçilebiliyor. Kendimden örnek vermek gerekirse benim mezuniyet ortalamam 64 Kocaeli üniversitesin'de geçme notu 60 olduğu için bana 4 üzerinden 2 nin biraz üstünde bir not ortalaması geldi, halbuki geçme notu 40 olan bir okulda 64 ortalamaya 4 üzerinden 3 civarında bir not gelecekti.


Sonuç ne olursa olsun DGS nin artık bir gerçeği ÖBP ve bunu çok iyi kavrayıp hareket etmek gerekiyor. Son olarak şunu belirtmek gerekiyor 80 sayısal 80 sözel yaptıktan sonra ÖBP niz 40 olsa dahi kazanamayacağınız neredeyse hiç okul bulunmuyor, bu nedenle moral bozmak yerine çalışmaya devam etmek gerekiyor.
Soru Sormak İçin Soru Cevap Kategorisinde Yeni Konu Açarak Sorularınızı Sorunuz... (Tıklayınız...)

Birbirinizin Sorularına Cevap Vermekten Çekinmeyin Smile
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ÖLÜ TERCİH NEDİR? Anıl 0 4,073 19-09-2017, Saat: 14:26
Son Yorum: Anıl
  TERCİH LİSTESİ VE SIRALAMASI NASIL YAPILIR? Anıl 0 6,122 19-09-2017, Saat: 14:21
Son Yorum: Anıl
  Nasıl Bir Çalışma Programı Yapılmalı? Anıl 0 2,800 25-02-2016, Saat: 22:15
Son Yorum: Anıl
  DGS Nedir? DgsliOrg 0 3,894 05-02-2015, Saat: 16:57
Son Yorum: DgsliOrg

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi