DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Ek Madde 1 Yatay Geçişi
#1
Öğrenciler Dikey Geçiş yaptıktan sonra çeşitli sebeplerden ötürü yatay geçiş yapmak isteyebilir. Burada merkezi yerleştirme puanı ile (Ek Madde 1) ile yapılacak yatay geçişi açıklayacağım.

Öncelikle bu tip konularda canımı sıkan nokta DGS ile ilgili platformlarda hem soru soranın hem de yalan yanlış yarım yamalak  bilgileriyle sorulan sorulara cevap verenlerin yazıları oluyor. 3 tip yatay geçiş var ve bu 3 tip birbirine sürekli olarak karıştırılıyor. Cevap veren de soru soran da bu 3 tipi biribirine karıştırıyor. 

Merkezi yerleştirme puanı ne demek ona takılan arkadaşlar bile olmuş onu da açıklayalım.Bizleri üniversitelere yerleştiren bir merkez var ne bunun adı? ÖSYMerkezi (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) bu merkez bizi aldığımız puanlara göre yerleştiriyor.O yüzden bu merkez tarafından alıp yerleştirildiğimiz puanlarımızın adı da Merkezi Yerleştirme Puanı oluyor. DGS ile yerleşmeye çalışıyorsak DGS puanımızın adı Merkezi Yerleştirme Puanı(MYP) olur. YGS/LYS/YKS gibi sınavlarla yerleşiyorsan puanımızın adı yine Merkezi Yerleştirme Puanı(MYP) olacak. ve yine unutmadan ÖSYM Puanı = MYP

Nedir bu 3 tip yatay geçiş ? 

1-Kurumlar arası yatay geçiş : Ortalamaya göre yapılan yatay geçiş 

2-Kurumiçi yatay geçiş : Şartları üniversitenin belirlediği bir fakülteden diğer fakülteye yatay geçiş (örneğin İstanbul üniversitesinde jeofizik mühendisliğinden Yine İstanbul Üniversitesi inşaat mühendisliğine geçme aynı kurumun içinde kalma yani kurumiçi) 

3-Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde1) ile yapılan yatay geçiş 

Lütfen bu konudaki sorularınızı bu yatay geçişe göre sorunuz.Diğer 2 tip yatay geçişi bu konuya karıştırmayınız. 

Olayı çok basitçe bir örnekle açıklıyorum. Örneğin 2016 DGS'ye girdiniz. Puanınız 290,12345 olsun. ve yatay geçiş yapmak istiyorsunuz. O halde 2016 DGS yerleştirme en küçük en büyük puanları gösteren PDF dosyasını ÖSYM den bulup açıyorsunuz.(Google'a 2016 DGS en büyük en küçük yazarsanız zaten ilk sırada çıkacaktır).oradan DGS ile geçiş yapabildiğiniz bölümlere göre puanı sizin puanınızdan yani 290,12345 ten az olan her yere merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapabilirsiniz. Bunun için alttan dersinizin olup olmaması önemli değil. 

Bazı soruları da siz sormadan ben cevaplayayım.

Soru : Puanımdan küçük yerlere bakarken ek yerleştirme kılavuzundaki puanlara da bakabilirmiyim ordaki en küçük puanı baz alabilir miyim ? 
Cevap : Hayır. Bu tip yatay geçiş taban puan esaslı bir yatay geçiştir ve ek yerleştirme puanları taban puan değildir. Normal yerleştirmedeki puanlara bakacaksınız. Siz ek yerleştirme ile yerleşmiş olabilirsiniz önemli değil bakarken yine de normal yerleştirme puanlarına bakacaksınız. 

Soru : Ben bilgisayar programcılığı okudum. Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım. Elektrik Elektronik Mühendisliğine bu tip yatay geçişle geçebilir miyim ? 
Cevap : Yönetmeliklere göre geçemezsiniz. 
Laf Sokmalı Cevap : Dikkat ederseniz yönetmeliklere göre geçemezsiniz dedim.Yatay geçiş başvuruları incelenirken komisyon kurulur. 3 tip yatay geçişte de kararı komisyon alır.Kararları  Denetleyen bir otomasyon sistemi yoktur. Komisyondakilerin bilgisizliği ve becerisizliği sayesinde veya sehven (bilmeyerek) yönetmelik dışı uygulamalar olabilir. Ben bu tip konularda bilgi verirken her yerde bilgiyi yönetmeliğe göre veririm.Uygulamada akademisyenlerin saflığı bilgisizliği beceriksizliği yüzünden yönetmelik dışı durumlar malesef olabilmektedir. Şimdi bu yaz bir arkadaşım pamukkale üniversitesine bu tip yatay geçişle başvuru yapacak. İlk başta pamukkalenin kurduğu otomasyon sistemini çok beğendim. Adamlar hiçbiryerde olmayan şekilde bu yatay geçiş başvurusnu bilgisayardan otomatik alıyolar belgeleri taratıyorsunuz ve puanınızı başvuru esnasında gösteriyor eğer puanınızdan büyük yere başvurursanız uyarı çıkıyor ve başvurunuzu almıyor 10 numara 5 yıldız peki bu otomasyona neden DGS lilerin geçiş yapabileceği bölümlere göre yatay geçiş kuralını engelleyici sistem koymadınız ? Arkadaşım elektronik haberleşme mühendisliğinden elektrik elektronik mühendisliğine geçecek ama bilgisayar mühendisliğine de başvuru yaptı. Belkide oradaki komisyon bunu fark etmeyecekti ve bilgisayara başvurusunu da kabul edecekti.Tabi o başvuruyu sistemi denemek için yaptık sonra sildik.  Neyse olasılıklara göre suçlama yapmıyorum.Kızdığım noktaya geleyim. Adamlar bir de bununla ilgili taahhüt belgesi yayınlamış. Taahhütte yazan şey kısaca şu eğer ben yönetmelik dışı bir hareket yaparsam başvurum geçersiz sayılsın kaydım silinsin minvalinde bir yazı. Kardeşim sen neden böyle bir taahhüte ihtiyaç duyuyorsunki ? Senin aklın fikrin ferasetin yok mu ? Eğer yönetmelik dışı bir hareket varsa komisyon olarak senin bunu zaten görmen lazım engellemen lazım. yani şunu diyorlar biz komisyondakiler yönetmelikeri anlayamayabiliriz gözümüzden kaçabilir sakın ha bizi kandırmaya kalkmayın. Big Grin  Tam bir trajikomedi. 

Soru : Zorunlu hazırlık sınıfında da yatay geçiş yapabilir miyim ? 
Cevap : yine uzun bir cevap olacak ama mevzunun dibine kadar girmek zorundayım.  Shy 

Zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümlere gittiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken birkaç  husus var. Zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümlerde eğer 2 yıl hazırlığı geçemezseniz ilişiğiniz kesiliyor 2.yıl sonunda yaz okulu hakkı verilmiyor ve ilişğiniz kesildiği için merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş de yapamıyorsunuz. Sadece zorunlu hazırlık sınıfında başarısız olanların Türkçe bölümlere geçiş hakkı var ve bu da ÖSYM tarafından tercih ile yapılıyor puanınızın yetmediği yerlere geçemediğiniz gibi DGS kontenjanı yüzde 3 ve yerleştirme işlemleri kasımda yapılıyor yani hiç o şekilde geçişe kalmamak lazım bir de sadece vize finalden kalmış olacaksınız devamsızlıktan kalırsanız yine bu yolla geçiş hakkınız yok yani süreç komple sıkıntılı. O yüzden zorunlu hazırlık olan yerlere gidişte 1 sene kalırsanız çok dikkatli olun. Ha unutmadan 1 sene kalıp merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişe kalırsanız ve yine zorunlu hazırlık sınıfı olan okul tercih edecekseniz karşıdaki okul sizi sadece muafiyet sınavına alıyor hazırlık okutmuyor eğer o sınavı geçemezseniz başvurunuzu kabul etmiyor. Bu gibi saçma sapan birçok şey var dikkatli olun derim.

Yönetmelikte eksik bırakılan hususlar ve saçmalıklar

1) 2016 DGS puanıma göre yatay geçiş yapacağım kontenjan 10 olsun. 10 kontenjan YKS ve DGS liler arasında nasıl paylaştırılacak ?   
2) Diyelim 1 kontenjan için 2 kişi  mücadele ediyor. Biri 2015 DGS ile yerleşmiş diğeri 2016 DGS ile yerleşmiş. 2015 DGS ile yerleşenin puanı 300 sıralaması 2500 olsun. 2016 DGS ile yerleşenin puanı 290 sıralaması 2000 olsun. Hangisi yerleşir ? Yönetmeliğe göre puanı yüksek olan yani 2015 li yerleşir.Bu saçmalık değilde nedir ? 2016 da yerleşen daha iyi bir sıralama yapmış olmasına rağmen kıyaslama puanla yapılıyor. 
3)Zorunlu hazırlık sınıfında 2 yıl üst üste kalanların kısıtlanması. Üstte bu konudan bahsettim zaten. Adam örneğin sınıfta kalma sistemi olan Mustafa Kemal Üniversitesine gidiyor. Orada yıllarca sınıfta kalıyor ve çeşitli başarısızlıklar gösteriyor. Bu adamın merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş hakkı varda zorunlu hazırlık sınıfında 2 yıl başarısız olanın nasıl yok ? Sen nasıl bu adamı kısıtlarsın eyy YÖK
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler: galdirik
#2
Teşekkürler güzel konu Big Grin
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#3
Lütfen acil yardım. DGS ile Uludağ elektrik elektronik mühendisliği kazandım 4. Sinifim sütçü imama gecicem merkezi yerleştirme puanı ile başvuruda 2 kontenjan var ÖSYM puanı diyor DGS demiyor DGS diye belirtmelimi basvurqbilmem icin
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#4
hocam 9 eylülde dgs kazananlar için unv kayıtları başlıyor ben bir soru sormak istiyorum şimdiden tşk ediyorum çok detaylı yatay geçiş hakında bilgilendirmelerde bulunumuşunuz.. benim sorum şu öncelikle ben ingilizce bölümü olmayan universite tercihinde bulunmuştum ancak üzerinde ingilizce yazmamasına rağmen koşularda hazırlık sınıf zorunluğunu unv yerleştikten sonra öğrendim üstelik bu universiteyi 1. tercihime yazmıştım.fatih sultan mehmet biyomedikal müh tam burslu olarak kazandım ben bu unv kayıt yaptıktan sonra puanımın yettiği eşdeğer bir unv yine biyomedikal mühendisliğine yatay geçiş te bulunabilirmiyim şayet bulunursam kabul olumu olursa yine tam burstan yararlanabilecekmiyim. lütfen hocam bilginiz varsa aydınlatabilirmsiniz?
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#5
Merhaba kısa bi sorum olcak, ben dgs ile yerleştim soz puanımla, seneye yatay geçişle ea puanımla geçsem olur mu kontenjan açılması durumunda, tesekkürler
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#6
(11-08-2018, Saat: 15:49)Vuslat Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Öğrenciler Dikey Geçiş yaptıktan sonra çeşitli sebeplerden ötürü yatay geçiş yapmak isteyebilir. Burada merkezi yerleştirme puanı ile (Ek Madde 1) ile yapılacak yatay geçişi açıklayacağım.

Öncelikle bu tip konularda canımı sıkan nokta DGS ile ilgili platformlarda hem soru soranın hem de yalan yanlış yarım yamalak  bilgileriyle sorulan sorulara cevap verenlerin yazıları oluyor. 3 tip yatay geçiş var ve bu 3 tip birbirine sürekli olarak karıştırılıyor. Cevap veren de soru soran da bu 3 tipi biribirine karıştırıyor. 

Merkezi yerleştirme puanı ne demek ona takılan arkadaşlar bile olmuş onu da açıklayalım.Bizleri üniversitelere yerleştiren bir merkez var ne bunun adı? ÖSYMerkezi (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) bu merkez bizi aldığımız puanlara göre yerleştiriyor.O yüzden bu merkez tarafından alıp yerleştirildiğimiz puanlarımızın adı da Merkezi Yerleştirme Puanı oluyor. DGS ile yerleşmeye çalışıyorsak DGS puanımızın adı Merkezi Yerleştirme Puanı(MYP) olur. YGS/LYS/YKS gibi sınavlarla yerleşiyorsan puanımızın adı yine Merkezi Yerleştirme Puanı(MYP) olacak. ve yine unutmadan ÖSYM Puanı = MYP

Nedir bu 3 tip yatay geçiş ? 

1-Kurumlar arası yatay geçiş : Ortalamaya göre yapılan yatay geçiş 

2-Kurumiçi yatay geçiş : Şartları üniversitenin belirlediği bir fakülteden diğer fakülteye yatay geçiş (örneğin İstanbul üniversitesinde jeofizik mühendisliğinden Yine İstanbul Üniversitesi  inşaat mühendisliğine geçme aynı kurumun içinde kalma yani kurumiçi) 

3-Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde1) ile yapılan yatay geçiş 

Lütfen bu konudaki sorularınızı bu yatay geçişe göre sorunuz.Diğer 2 tip yatay geçişi bu konuya karıştırmayınız. 

Olayı çok basitçe bir örnekle açıklıyorum. Örneğin 2016 DGS'ye girdiniz. Puanınız 290,12345 olsun. ve yatay geçiş yapmak istiyorsunuz. O halde 2016 DGS yerleştirme en küçük en büyük puanları gösteren PDF dosyasını ÖSYM den bulup açıyorsunuz.(Google'a 2016 DGS en büyük en küçük yazarsanız zaten ilk sırada çıkacaktır).oradan DGS ile geçiş yapabildiğiniz bölümlere göre puanı sizin puanınızdan yani 290,12345 ten az olan her yere merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapabilirsiniz. Bunun için alttan dersinizin olup olmaması önemli değil. 

Bazı soruları da siz sormadan ben cevaplayayım.

Soru : Puanımdan küçük yerlere bakarken ek yerleştirme kılavuzundaki puanlara da bakabilirmiyim ordaki en küçük puanı baz alabilir miyim ? 
Cevap : Hayır. Bu tip yatay geçiş taban puan esaslı bir yatay geçiştir ve ek yerleştirme puanları taban puan değildir. Normal yerleştirmedeki puanlara bakacaksınız. Siz ek yerleştirme ile yerleşmiş olabilirsiniz önemli değil bakarken yine de normal yerleştirme puanlarına bakacaksınız. 

Soru : Ben bilgisayar programcılığı okudum. Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım. Elektrik Elektronik Mühendisliğine bu tip yatay geçişle geçebilir miyim ? 
Cevap : Yönetmeliklere göre geçemezsiniz. 
Laf Sokmalı Cevap : Dikkat ederseniz yönetmeliklere göre geçemezsiniz dedim.Yatay geçiş başvuruları incelenirken komisyon kurulur. 3 tip yatay geçişte de kararı komisyon alır.Kararları  Denetleyen bir otomasyon sistemi yoktur. Komisyondakilerin bilgisizliği ve becerisizliği sayesinde veya sehven (bilmeyerek) yönetmelik dışı uygulamalar olabilir. Ben bu tip konularda bilgi verirken her yerde bilgiyi yönetmeliğe göre veririm.Uygulamada akademisyenlerin saflığı bilgisizliği beceriksizliği yüzünden yönetmelik dışı durumlar malesef olabilmektedir. Şimdi bu yaz bir arkadaşım pamukkale üniversitesine bu tip yatay geçişle başvuru yapacak. İlk başta pamukkalenin kurduğu otomasyon sistemini çok beğendim. Adamlar hiçbiryerde olmayan şekilde bu yatay geçiş başvurusnu bilgisayardan otomatik alıyolar belgeleri taratıyorsunuz ve puanınızı başvuru esnasında gösteriyor eğer puanınızdan büyük yere başvurursanız uyarı çıkıyor ve başvurunuzu almıyor 10 numara 5 yıldız peki bu otomasyona neden DGS lilerin geçiş yapabileceği bölümlere göre yatay geçiş kuralını engelleyici sistem koymadınız ? Arkadaşım elektronik haberleşme mühendisliğinden elektrik elektronik mühendisliğine geçecek ama bilgisayar mühendisliğine de başvuru yaptı. Belkide oradaki komisyon bunu fark etmeyecekti ve bilgisayara başvurusunu da kabul edecekti.Tabi o başvuruyu sistemi denemek için yaptık sonra sildik.  Neyse olasılıklara göre suçlama yapmıyorum.Kızdığım noktaya geleyim. Adamlar bir de bununla ilgili taahhüt belgesi yayınlamış. Taahhütte yazan şey kısaca şu eğer ben yönetmelik dışı bir hareket yaparsam başvurum geçersiz sayılsın kaydım silinsin minvalinde bir yazı. Kardeşim sen neden böyle bir taahhüte ihtiyaç duyuyorsunki ? Senin aklın fikrin ferasetin yok mu ? Eğer yönetmelik dışı bir hareket varsa komisyon olarak senin bunu zaten görmen lazım engellemen lazım. yani şunu diyorlar biz komisyondakiler yönetmelikeri anlayamayabiliriz gözümüzden kaçabilir sakın ha bizi kandırmaya kalkmayın. Big Grin  Tam bir trajikomedi. 

Soru : Zorunlu hazırlık sınıfında da yatay geçiş yapabilir miyim ? 
Cevap : yine uzun bir cevap olacak ama mevzunun dibine kadar girmek zorundayım.  Shy 

Zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümlere gittiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken birkaç  husus var. Zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümlerde eğer 2 yıl hazırlığı geçemezseniz ilişiğiniz kesiliyor 2.yıl sonunda yaz okulu hakkı verilmiyor ve ilişğiniz kesildiği için merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş de yapamıyorsunuz. Sadece zorunlu hazırlık sınıfında başarısız olanların Türkçe bölümlere geçiş hakkı var ve bu da ÖSYM tarafından tercih ile yapılıyor puanınızın yetmediği yerlere geçemediğiniz gibi DGS kontenjanı yüzde 3 ve yerleştirme işlemleri kasımda yapılıyor yani hiç o şekilde geçişe kalmamak lazım bir de sadece vize finalden kalmış olacaksınız devamsızlıktan kalırsanız yine bu yolla geçiş hakkınız yok yani süreç komple sıkıntılı. O yüzden zorunlu hazırlık olan yerlere gidişte 1 sene kalırsanız çok dikkatli olun. Ha unutmadan 1 sene kalıp merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişe kalırsanız ve yine zorunlu hazırlık sınıfı olan okul tercih edecekseniz karşıdaki okul sizi sadece muafiyet sınavına alıyor hazırlık okutmuyor eğer o sınavı geçemezseniz başvurunuzu kabul etmiyor. Bu gibi saçma sapan birçok şey var dikkatli olun derim.

Yönetmelikte eksik bırakılan hususlar ve saçmalıklar

1) 2016 DGS puanıma göre yatay geçiş yapacağım kontenjan 10 olsun. 10 kontenjan YKS ve DGS liler arasında nasıl paylaştırılacak ?   
2) Diyelim 1 kontenjan için 2 kişi  mücadele ediyor. Biri 2015 DGS ile yerleşmiş diğeri 2016 DGS ile yerleşmiş. 2015 DGS ile yerleşenin puanı 300 sıralaması 2500 olsun. 2016 DGS ile yerleşenin puanı 290 sıralaması 2000 olsun. Hangisi yerleşir ? Yönetmeliğe göre puanı yüksek olan yani 2015 li yerleşir.Bu saçmalık değilde nedir ? 2016 da yerleşen daha iyi bir sıralama yapmış olmasına rağmen kıyaslama puanla yapılıyor. 
3)Zorunlu hazırlık sınıfında 2 yıl üst üste kalanların kısıtlanması. Üstte bu konudan bahsettim zaten. Adam örneğin sınıfta kalma sistemi olan Mustafa Kemal Üniversitesine gidiyor. Orada yıllarca sınıfta kalıyor ve çeşitli başarısızlıklar gösteriyor. Bu adamın merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş hakkı varda zorunlu hazırlık sınıfında 2 yıl başarısız olanın nasıl yok ? Sen nasıl bu adamı kısıtlarsın eyy YÖK
Hocam benim kafamı kurcalayan tek sorun şu eğer bilgilendirirseniz sevinirim. Ben kurumlar arası yatay geçiş yapmak istiyorum bunun için okul ortalamamın yüksek olması yeterli midir? Yoksa ekstradan merkezi puana da uymak zorunda mı?
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bir yatay geçiş sorusuna cevabım.. Vuslat 0 2,021 06-12-2018, Saat: 02:59
Son Yorum: Vuslat
  Dgs ile giren kişilerin Kurum-İçi Yatay Geçiş yapması emremutlu93 0 4,537 26-08-2016, Saat: 11:04
Son Yorum: emremutlu93
  Dgs sonrası yatay Eyüphan Öz 2 11,909 01-05-2016, Saat: 12:30
Son Yorum: Eyüphan Öz

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi