DGS Dikey Geçiş Sınavı Dgsli.Org Forum'a Hoşgeldiniz.

Giriş Yap Üye Ol

Sohbeti görüntülemekte sıkıntı yaşıyorsanız tarayıcınızın çerezlerini temizleyin!
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangi Üniversite Kaçıncı Sınıftan Başlatır ?
#1
Exclamation 
Arkadaşlar çoğumuz burada veya farklı platformlarda ''hangi okul hangi bölüm kaçıncı sınıftan başlatır?'' gibi soruları çok sık görüyoruz ve bununla ilgili piyasada çok fazla yanlış bilgi ve algı dolaşıyor.Bende konuya açıklık getirecek böyle bir başlık açmayı uygun gördüm.

Üniversitelerde DGS sonrası muafiyet durumlarına bölüm başkanlığı ve bölüm hocaları karar verir. Bu karar verililirken dahi okuldan okula kararın verilme şekli değişebilir. Bazen konu ile ilgili bölüm başkanı ve hocalar toplanır ders içeriği ve transkriptler incelenir her hoca görüşünü ortaya koyar konuşmasını yapar ve bir karar alınır.(bu karar alınırken her dersin muafiyeti için oylama usulü kabul/red şeklinde de yapılabilir) Bazen de bölüm başkanı bu konu ile ilgili bir veya birkaç hocayı yetkili kılar ve kararı onların vermesini ister. Bu bir veya birkaç hoca kararını alır ve bölüm başkanına götürür ve bölüm başkanı son kararı verir.Tabiki son kararı %99 o bir veya birkaç hocanın kararı ile aynı olur.Daha sonra son olarak (usulen diyelim Smile) dekanlığa gönderilir ve dekanlık onayı ile öğrenci işlerine karar bildirilir ve öğrenci işleri ne karar alınmış ise onu sisteme işler.

Kararın alınma şeklini anladık öğrendik peki bundan sonra ne oluyor ? Okulun sistemine göre sınıfınız belirleniyor. Bazı okullar muaf olduğunuz ders sayısına göre sınıfınızı belirlerken bazı okullar muaf olduğunuz ders sayınıza bakmaksızın sınıfınızı belirliyor.Örneğin bizim okulda ve bizim bölümde (aibü eem) 6 dersten muaf olup 2.sınıf görünmeniz mümkünken Mustafa Kemal Üni eem bölümünde (yeni adı ile iskenderun teknik üniversitesi eem bölümü) 6 ders muafiyeti ile asla 1.sınıftan başka bir sınıfa kaydolmanız mümkün değildir orada muaf olduğunuz ders sayısına göre sınıfınız belirlenir.

Üstteki paragraftan da anlaşılacağı üzere herhangi bir sınıfta görünmeniz sadece o sınıfın öğrencisi olacağınıza ve sadece o sınıfın derslerini alacağınız anlamına asla gelmez. Bazen 2.sınıf olursunuz ama 2 den çok az ders alırsınız çünkü 1 den almanız gereken çok ders vardır ve kredi sınırınızın büyük bölümünü 1.sınıf dersleri doldurduğundan 2.sınıf derslerine pek krediniz kalmaz. Bazende 3.sınıf görünüp 3.sınıftan tek bir ders dahi alamayabilirsiniz. Çünki yine 1 den ve 2 den almanız gereken çok ders vardır ve kredi limitinizi bu derslerle doldurmuşsunuzdur.

Mevzunun ne kadar değişken olduğunu ve farklı parametrelere bağlı olduğunu görüyorsunuz arkadaşlar. O yüzden bu sorularınıza cevap ararken cevabınızın tek şekilde verileceğini ve net cevap alabileceğinizi düşünmeyin.

Tüm bu süreç okul açıldıktan sonra vereceğiniz muafiyet dilekçesi ile başlayacağından ve bazı okullarda çok yavaş işleyeceğinden okul açıldıktan sonra durumunuz bir süre net olmayacaktır. Hatta bu süreçtebirçoğunuz gerileceksiniz bu belirsizlikler yüzünden. Ama en azından bu yazıyı okuduktan sonra nelerle karşılaşacağınızı biliyor olacaksınız ve eski durumunuza göre bir nebze daha az gerileceğinizi düşünüyorum. Smile

Bir de birçoğunuz bu tür soruların cevabını okula gitmeden önce (tercih yapmadan önce , yerleşmeden önce) net olarak öğrenmek istiyor.Bunun için okulları falan arıyor. Boşuna okulları aramayın arkadaşlar süreç üstte anlattığım şekilde işlediğine göre net olarak önceden kesin kez öğrenmeniz mümkün değildir. Ancak geçen yıllardaki uygulamalara göre FİKİR EDİNEBİLİRSİNİZ . Evet çoğu zaman geçen yıllardaki gibi olur ama olmyadabilir hocalar değişir , hocaların fikirleri değişir , görüşleri değişir okulun kuralları değişir vs vs. bunları da düşünün.
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler: Abdurrahim Şimşek , kes_kin_023 , Zehra 1
#2
Artık aof okumak için de dgs gerekli olduğundan bn dgs ile hukuga geçmek istiyorum eğer şuan aoften bi bölüm okursam benim ilerde bu hukuk hakkım yanar mı. Adalet okuyorum
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#3
uygulamı ing ve cevrmenlık okuyorum ortalamam 3.4 ıngılız dili ve edebiyatı bolumune gecmek ıstıyorum hangı unıvesrsıte 3, sınıftan baslatıyor bılgısı olan var mı
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#4
Sosyal hizmeti bitirdim ve dgs ye hazirlaniyorum 270-280 civarı puan aliyorum. Denemelerde Ankara ya da Hacettepe olsu istiyorum . ordaki hangi üniversiteyi tercih etmeliyim. Hangisine kaçıncı sınıftan başlanıyor biliyor musunuz
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#5
Arkadaşlar yazıyı dikkatli okumadınz sanırım Smile
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#6
(19-05-2016, Saat: 18:19)Melih Ak Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu sitede ne bosmus bosa uye okduk hani kactan hangi unide baslicam nerde cevab

Merhaba,

Dgsşi.org forum sayfasının amacı bütün dgslileri bir araya toplayıp bu yollardan geçenler ile yeni sınava girecekler arasında bilgi paylaşımı oluşturmaktır. Senin soruna gelecek olursak kimin hangi üniversitede kaçıncı sınıftan başlayacağı bilinmiyor çünkü üniversiteler özerk olduğundan dolayı her üniversite farklı kararlar veriyor. Mesela Bursa Uludağ Üniversitesini kazandığında fazla dersten muaf olamayacağın için 1 den başlarken Tekirdağı veya çanakkaleyi kazandığın zaman yaklaşık 20-30 dersten muaf olduğunda 3 den başlatılırsın. Bunun için fevri davranarak siteyi suçlaman yanlış bir durum.

İyi Çalışmalar
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#7
merhaba ben fatma betül seven ben trabzon avrasya üniveristesinde mimari restorasyon okuyorum ikinci sınıfa geçim son sınfa dgsyle kayseri erciyes üniversitesine mimarlık bölümüne geçmek istiyorum kaçıncı sınıftan başlarım ?
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#8
merhaba ben fatma betül seven ben trabzon avrasya üniveristesinde mimari restorasyon okuyorum ikinci sınıfa geçim son sınfa dgsyle kayseri erciyes üniversitesine mimarlık bölümüne geçmek istiyorum kaçıncı sınıftan başlarım ?
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#9
(19-05-2016, Saat: 14:41)Karakoç Elif NiSa Adlı Kullanıcıdan Alıntı: uygulamı ing ve cevrmenlık okuyorum ortalamam 3.4 ıngılız dili ve edebiyatı bolumune gecmek ıstıyorum hangı unıvesrsıte 3, sınıftan baslatıyor bılgısı olan var mı

Arkadaşım bende o bölümden mezunum puanın kac ayrıca net değil bu bilgi kimse bir şey bilmiyor
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:
#10
okul öncesi öğretmenliği bölümünde en fazla muafiyet sağlayan üniversiteler hangileri? ve hangi üniversiteler 3. sınıftan başlatıyor?
Ara
Cevapla
Teşekkür Edenler:


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi